Koronavírus - Belgiumban kevesebb az új fertőzött, lassul a járvány terjedésének üteme

Koronavírus, 2022.08.19

Harminckét százalékkal esett vissza egy hét alatt az új koronavírus-fertőzöttek száma, lassul a járvány terjedésének üteme, és ismét száznál kevesebb fertőzöttet ápolnak intenzív osztályokon Belgiumban - derült ki az illetékes belga közegészségügyi hivatal pénteki jelentéséből.

A La Libre Belgique című belga napilap beszámolója szerint az elmúlt hétnapos időszakban naponta átlagosan 1706 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba az országban, ami 32 százalékos csökkenést jelent az előző héten feljegyzett adatokhoz képest. A koronavírus omikron BA.5 nevű változata továbbra is domináns, az összes fertőzés 94,3 százalékáért felelős - közölték.

Kórházba naponta átlagosan 87 embert szállítanak koronavírus-fertőzéssel, 12 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Jelenleg 1183 koronavírus-fertőzött részesül kórházi ápolásban, 170-nel kevesebben, mint múlt pénteken. Közülük intenzív ellátásra közel egy hónap elteltével száznál kevesebb, 88 fertőzött ember szorul. Átlagosan naponta majdnem 10 ember hal meg a koronavírus okozta szövődményekben, a mutató mintegy egy hónapja változatlan az országban.

Belgiumban naponta átlagosan közel 7900 koronavírus-tesztet végeznek el 25,4 százalékos pozitivitási arány mellett. A vírus szaporodási rátája 0,91, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme lassul az országban. A 100 ezer lakosra jutó új megbetegedések száma 14 nap alatt 256-ra mérséklődött, egy hónap alatt mintegy negyedére csökkent.

Belgiumban 9,1 millió ember kapott legalább két koronavírus elleni oltást. Ez Belgium felnőtt lakosságának 89 százalékát, a teljes lakosság 79 százalékát teszi ki. Több mint 7,18 millió ember kapott harmadik, emlékeztető oltást, ami a 18 év felettiek 76 százalékát és a teljes lakosság 62 százalékát jelenti.

A járvány kezdete óta 4 millió 466 ezer 095-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal és 32 436-an haltak meg a szövődményekben Belgiumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!