Koronavírus - Biden sürgeti az otthoni gyorstesztek alkalmazását, de sok helyütt nem kaphatóak

Koronavírus, 2021.09.21

    Washington, 2021. szeptember 21., kedd (MTI/AP) - Joe Biden amerikai elnök további több millió otthoni gyorsteszt felhasználást javasolja az amerikai állampolgároknak a koronavírus-járvány negyedik, a kórházakat ismét túlterhelő és az iskolai osztályteremeket bezárással fenyegető hullámának megfékezésére - emlékeztetett kedden az AP hírügynökség.

A hírügynökség ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a gyorstesztek az ország számos tagállamában eltűntek a gyógyszertárak polcairól és hetekbe telhet a gyártás felgyorsítása, miután nyáron visszaesett a kereslet irántuk.

A teszthiány újra látványosan ráirányította a közvélemény figyelmét arra, hogy az Egyesült Államoknak még mindig nem sikerült hatékonyan megoldania a koronavírus-tesztek felhalmozását és azt sem, hogy olyan logisztikai-kiszállítási rendszert hozzanak létre, amelyre egy váratlan iskolai, munkahelyi vagy közösségi járványkitörésnél van szükség.

A szakértők szerint a késő tavaszi biztató fertőzöttségi adatokból sokan téves következtetést vontak le a gyorstesztek csökkenő szerepére és arra, hogy a javuló esetszámok, az emelkedő átoltottsági adatok és az egészségügyi szakemberek iránymutatásai alapján a beoltott emberek már nagyrészt kihagyhatják a további teszteléseket.

Az illetékes tisztségviselők azonban nemrégiben megcáfolták és visszavonták ezt a vírus delta változatának gyors terjedése, valamint a megnövekedett esetszámok és halálozások miatt.

A gyorstesztek előnye, hogy bárhol elvégezhetők és 20 perc alatt megvan az eredményük, de a legtöbb amerikai iskolai tesztelési program még mindig a laboratóriumokban feldolgozott tesztekre épül, amelyeknek az eredménye 1-2 nap alatt érkezik meg.

Biden elnök egy korábbi szeptemberi beszédében jelentette be új, ambiciózus intézkedéseket tartalmazó oltási programját. Ennek részeként az amerikai kormányzat 280 millió otthoni gyorstesztet fog vásárolni és felszólította az amerikai közoktatási intézményeket, hogy indítsanak rendszeres iskolai tesztelési programokat. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány a védelmi gyártási törvény (Defense Production Act) alapján biztosítani fogja, hogy a gyorsteszteket gyártó vállalatoknak minden nyersanyag a rendelkezésére álljon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!