Koronavírus - Brüsszelben megszűnik az általánosan kötelező utcai maszkviselés

Koronavírus, 2021.06.07

Hatályát veszti az általánosan kötelező, orrot és szájat eltakaró arcmaszk utcai viselésére vonatkozó szabályozás szerdától Brüsszelben, az olyan sűrűn látogatott közterületeken, mint a piacok, bolhapiacok, bizonyos bevásárlóutcák, azonban továbbra is előírás marad a maszkviselés - jelentette be Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke hétfőn.

Rudi Vervoort közölte, a koronavírus elleni beoltás előre haladtával az új fertőzéses adatok több hete csökkennek, ez tette lehetővé, hogy szerdától már nem lesz kötelező a szabadtéri maszkviselés a forgalmas bevásárlóutcák kivételével.

"Arra kérünk azonban mindenkit, hogy legyen óvatos és felelősségteljes" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a brüsszeli régió mind a 19 polgármestere egyetértése mellett hagyták jóvá az általános maszkviselésre vonatkozó, tavaly nyáron bevezetett rendelkezés feloldását. A kerületek saját hatáskörben dönthetnek az intézkedés teljes feloldásáról, illetve a maszkviselésre vonatkozó intézkedések bizonyos közterületre szűkített használatáról - tette hozzá.

A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli korlátozások további enyhítését jelentette Belgium pénteken, június 9-től egyebek mellett megnyithatnak az éttermek és a bárok belső helyiségei is, a mostanáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be hétfőn, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 1475 embernek lett pozitív a koronavírustesztje a pénteki 1875-zat követően. Az adat 20 százalékkal marad el a múlt hétfőn feljegyzett számoktól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 74 koronavírusos beteget szállítottak, ez 15 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban jelenleg 967 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, 20 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Közülük 330 beteget ápolnak intenzív osztályon. Naponta átlagosan 14 ember halt meg a vírus következtében.

A járvány kezdete óta 1 070 802 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 25 033-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!