Koronavírus - Csehországban újabb halálos áldozat, Lengyelországban távoktatásra tértek át, Romániában életbe lépnek a kijárási korlátozások

Koronavírus, 2020.03.25

Csehországban szerdán ötre emelkedett az új koronavírus-járvány áldozatainak száma. Lengyelországban szerdától kötelezővé tették az alap- és középiskolai távoktatást, Romániában pedig életbe léptek a szigorított kijárási korlátozások.

A cseh egészségügyi tárca szerint a két új áldozat, egy 88, illetve 83 éves férfi más krónikus egészségügyi problémákkal is küszködött. Csehországban a szerda reggelig 1497 koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, s eddig 22 600 személyt teszteltek, ezen a héten jelentősen növelve a tesztelések számát. A betegségből eddig tíz embert gyógyult fel.

Prágában szerdán a szenátus gyorsított eljárásban vitatta azt a képviselőház által előző nap elfogadott szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot, amely a járvány gazdasági következményeit lesz hivatott ellensúlyozni. A testületben képviselt pártok előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány előterjesztéseit. A képviselőház egyebek között jóváhagyta, hogy az idei költségvetési hiányt a tervezett 40 milliárd koronáról (490 milliárd forint) 200 milliárd koronára emeljék.

Lengyelországban szerdától kötelezővé vált az alap- és középiskolai távoktatás. A Covid-19-járvány miatt március 11-től érvényes, jelenleg húsvétig meghosszabbított szünet eddig nem járt kötelező távoktatással, a tanárok különféle elektronikus csatornákon csak ajánlották a diákoknak az áttanulmányozandó anyagot, tesztelték az e-learning platformokat.

Szerda estig 1031-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Lengyelországban, a nap folyamán 2 beteg hunyt el, így a halálos esetek száma 14-re emelkedett.

A lengyel határok tíz napja elrendelt zárlatát április 13-ig meghosszabbítják - jelentette be Mariusz Kaminski belügyminiszter. A korlátozás továbbra sem érinti a teherszállítást. Szombattól viszont a határmenti sávban élő, külföldi munkahelyekre ingázó lengyelekre is vonatkozni fog a külföldről hazatérők esetében kötelező 14 napos karantén.

Andrzej Duda elnök közölte: csütörtökön különgép hozza Varsóba a Covid-19-járvány kezeléséhez szükséges, Kínában beszerzett védő- és orvosi felszerelések első szállítmányát. A közszolgálati hírtévé értesülései szerint az 5,5 millió dollár értékű szállítmány 20 lélegeztető gépet, 100 ezer védőruhát, 500 ezer maszkot és 200 ezer orvosi szemüveget tartalmaz. A legközelebbi napokban további szállítmányok várhatók. Duda szerint Varsó kész arra, hogy a védőeszközök egy részét a szomszédos országoknak, köztük a három balti országnak és Szlovákiának továbbítsák.

Romániában szerda déltől érvényesek az előző este bejelentett szigorított kijárási korlátozások.

A katonai rendelettel bevezetett szabályok szerint csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében. A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított írásos nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak.

A legveszélyeztetettebbnek minősülő, 65 év feletti korosztály számára a kijárást csak 11 és 13 óra között engedélyezik, kivéve ha munkaügyi kötelezettségeiknek tesznek eleget, gazdálkodnak, illetve rászorulókról gondoskodnak.

Romániában szerda reggelre 12-re emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. A kedd esti adatok szerint az országban 794 koronavírus-fertőzést regisztráltak, 79 fertőzöttet gyógyultnak nyilvánítottak, 431 beteget kórházban, 18-at az intenzív osztályon ápolnak. 5556 személyt hatósági karanténban, 87 506-ot lakhelyi elkülönítésben tartanak.

Több mint százan a fertőzöttek közül egészségügyi dolgozók. Több romániai kórházban csak napokkal a beutalás után derült ki egy-egy betegről, hogy koronavírus-fertőzött, így a beteg a kórházi személyzetet, valamint a pácienseket is megfertőzte. Az orvosok továbbra is a védőfelszerelés hiányára és a koronavírustesztek korlátozott számára panaszkodnak. A stratégiai kommunikációs törzs kedd délutáni jelentése szerint a kór romániai megjelenése óta az országban 12 624 koronavírustesztet végeztek. A házi karanténból kedden kilépő Ludovic Orban miniszterelnök egy sajtótájékoztatón célként jelölte meg, hogy 5-7 napon belül napi 2000, akár 2500 teszt elvégzésére is képes legyen a rendszer.

A legsúlyosabb eset a Suceava megyei kórházé, ahol a kórházvezetés által elkövetett sorozatos hibák következtében 83 alkalmazott, köztük 34 orvos fertőződött meg. A kór 12 halálos áldozata közül öten ott vesztették életüket. Kórházi részlegeket kellett azonban bezárni Bukarestben, Sepsiszentgyörgyön, Aradon és Botosaniban is.

A román külügyminisztérium elkezdte a külföldön rekedt románok hazaszállítását. Egy magán légitársaság charter-járatával kedden 184, idénymunkát végző román állampolgárt szállítottak haza az olaszországi Velencéből. Szombaton Torinóból szállítottak haza 227 ott rekedt román állampolgárt.

Szlovákiában újabb 12 betegnél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján szerdán.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek az ország különböző részeiből valók. Szlovákiában szerda délig több mint 4400 személyen végezték el a vírustesztet, közülük 4200-an bizonyultak negatívnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!