Koronavírus - Cuomo: a Covid-19 eddig csaknem háromezer emberéletet követelt New York államban (Frissítve)

Koronavírus, 2020.04.04

Az új típusú koronavírus okozta a Covid-19 betegség eddig csaknem háromezer emberéletet követelt New York államban - mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója pénteken a szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Andrew Cuomo A kormányzó kijelentette: a csütörtök volt eddig a legszomorúbb nap, mert az általa irányított államban egyetlen nap alatt 562 ember halt bele a betegségbe. New York államban ezzel csaknem háromezer főre emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. A diagnosztizált fertőzések száma több mint 102 ezer.

Andrew Cuomo kifejtette, hogy még több halálos áldozatra számít, részben a vírus rendkívül gyors terjedése miatt, részben pedig azért, mert nincs elegendő lélegeztetőgép és kórházi ágy. "A kórházak ma már gyakorlatilag egyetlen nagy intenzív osztállyá alakultak" - mondta. További segítséget kért, s nemcsak a szövetségi kormánytól, hanem a többi amerikai tagállamtól is. "Mindannyian amerikaiak vagyunk, függetlenül attól, hogy New Yorkban vagy Kaliforniában élünk" - fogalmazott.

A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök kormányzata a járvány elleni küzdelemre létrehozott alapból várhatóan kifizeti majd - közvetlenül a kórházaknak - azoknak a koronavírusos betegeknek a kezelési költségeit, akiknek nincs egészségbiztosításuk.

Szintén lapértesülések szerint a kormányzat arra készül, hogy előírja a maszkok viselését. Deborah Birx járványügyi szakértő, a kormányzati munkacsoport egyik tagja egy televíziós interjúban pénteken kifejtette: a járvány kitörésekor maguk az orvosok és a járványtani szakértők sem voltak tisztában azzal, hogy milyen veszélyesen fertőző az új típusú koronavírus. Utalt arra, hogy a vírus a fertőzöttség első napjaiban a legveszélyesebb, mert a megfertőződött személynek nincsenek tünetei, de fertőz.

A Fehér Ház péntek délután bejelentette, hogy mindenkinek gyorsított vírusteszten kell átesnie, aki Donald Trump elnök vagy Mike Pence alelnök közelében dolgozik, vagy valamilyen oknál fogva a közelébe kerül.

Anthony Fauci járványtani professzor, a kormányzati munkacsoport egyik tagja a Fox televíziónak adott interjújában sürgette, hogy valamennyi halpiacot és élő állatot áruló termelői piacot zárjanak le, de ne csupán az Egyesült Államokban. Felvetette, hogy a nemzetközi közösségnek világszerte ki kellene kényszerítenie e piacok bezárását átmeneti időre A professzor azzal érvelt, hogy a globális egészségügyi járvány éppen egy ilyen helyről, a kínai Vuhan egyik piacáról indult el.

Az amerikai Princess Cruises hajózási társaság pénteken közleményben jelentette be, hogy Coral Princess nevű üdülőhajója a floridai Fort Lauderdale felé tart, fedélzetén legalább 12 diagnosztizált koronavírusos fertőzöttel. A hajó március 5-e óta van úton, de Argentínában éppen a betegek miatt nem engedték kikötni. A fedélzeten 1898 utas és 878 tagú személyzet tartózkodik. A hajózási társaság közleménye szerint egyelőre még tárgyalások folynak a floridai hatóságokkal a kikötés engedélyezéséről.

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - washingtoni idő szerint - péntek délutánig - 261 ezer 438 regisztrált fertőzöttje és 6921 halálos áldozata volt a Covid-19 járványnak.
(MTI)

Címkék

Andrew Cuomo Koronavírus
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!