Koronavírus - DK: az egészségügy leépítése emberéletekbe került

Koronavírus, 2022.06.05

Az egészségügy tízéves leépítése emberéletekbe került - jelentette ki Fodor István, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa vasárnap online sajtótájékoztatón.

A párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján a politikus azt mondta: a 444.hu internetes portál hosszas pereskedés után kiderítette, milyen halálozási aránnyal működtek a magyar kórházak intenzív osztályai a koronavírus-járvány alatt. Megjegyezte: a magyar sajtónak olyan közérdekű adatokért kellett hónapokig pereskednie, amelyek Európa összes többi országában nyilvánosak, napi szinten követhetőek és összehasonlíthatóak voltak.

Fodor István szerint az adatokból az látszik: "Orbán Viktor törvénytelen kormányának alapos oka volt a titkolózásra". Volt olyan intenzív osztály, ahol minden második beteg elhunyt a járványban - közölte, hozzátéve: ez "egy lesújtó", európai adatokkal összehasonlíthatatlanul rossz halálozási arány.

A DK politikusa azt hangsúlyozta: a Fidesz leépítette az egészségügyet, és emiatt egyébként megmenthető emberek ezrei halhattak meg a járványban. Azt nem tudni, hogy a koronavírusban elhunyt mintegy 46 ezer magyar ember közül 5, 10, vagy 15 ezer ember életét lehetett volna megmenteni, de azt igen, hogy Magyarországon voltak a legrosszabb halálozási arányú intenzív osztályok - fogalmazott.

Az ellenzéki párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerületi elnöke azt mondta, a megyéjében élőknek még nehezebb lehet feldolgozniuk az adatokat, hiszen azok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sújtotta leginkább az egészségügy fideszes leépítése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!