TV műsor

Koronavírus - DK: itthon is vezessenek be az osztrákhoz hasonló gazdasági és szociális intézkedéseket!

Koronavírus, 2020.11.17

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kérte a kormányt, hogy a koronavírus-járvány okozta problémák kezelésére vezessen be az osztrákhoz hasonló gazdasági és szociális intézkedéseket.

A DK ügyvezető alelnöke keddi, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az utóbbi időben többször is elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Ausztriát tekinti a "magyar víruslabornak", a követendő példának. Molnár Csaba úgy fogalmazott: a kormányfő hazudik, mert a magyar kabinet a töredékét sem hajtotta végre az osztrák intézkedéseknek.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy nyugati szomszédunk összesen 18 ezer milliárd forintnak megfelelő eurót költ a családokra, munkahely- és gazdaságvédelemre.

Amennyiben Ausztria a labor, akkor a magyar kormány is fizesse ki a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók bérének kilencven százalékát - szólított fel. Hozzátette, az osztrák kormány vissza nem térítendő újrakezdési támogatást ad azoknak, akik a válság miatt elveszítették az állásukat és később csak egy rosszabbul fizető munkahelyen tudtak elhelyezkedni. Az állami támogatás a két bér közötti különbség nyolcvan százaléka - emelte ki. A politikus azt is kérte, hogy az osztrák példa nyomán a magyar kabinet is fizessen jövő márciusig vissza nem térítendő támogatást a nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak. Ausztriában ennek a támogatásnak az összege havi maximum kétezer euró, vagyis körülbelül hétszázezer forint - tette hozzá.

Molnár Csaba felhívta a figyelmet, hogy Ausztria koronavírus segélyalapot hozott létre azoknak a kisvállalkozóknak, akiket a leginkább érintett a válság. Ők a kieső bevételük nyolcvan százalékát kapják meg az államtól és a kiesést ráérnek utólag igazolni - közölte. Végül azt mondta, hogy Ausztriában a nehéz helyzetbe került családok különleges, száz eurós, vagyis 36 ezer forintos havi támogatást kapnak a gyermekek után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!