Koronavírus - Egyészségügyi miniszter: Ukrajna további öt millió dózis Novavax vakcinát kap Indiából

Koronavírus, 2021.02.22

Az Indiában tartózkodó ukrán küldöttség megállapodott még további ötmillió dózis, koronavírus elleni Novavax-vakcina beszerzéséről az indiai Serum Institute vállalattal - jelentette be hétfőn Makszim Sztepanov ukrán egészégügyi miniszter a Facebookon.

"Újabb jó hírek az indiai Pune városából, és a világ legnagyobb vakcinagyártójától, a Serum Institute-tól. Sikeresen lezártuk a tárgyalásokat az amerikai Novavax-oltóanyag Ukrajnába irányuló szállításáról. Megerősítést kaptunk, hogy a gyártó további 5 millió adag vakcinát tud szállítani" - írta a tárgyalások helyszínéről a miniszter.

Hozzátette, hogy Ukrajna ezzel együtt már 15 millió dózis Novavax-vakcina érkezésére számít, a szállítás a tervek szerint júliusban indul el.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kijevi fórumon közölte, hogy egy szállítmány AstraZeneca-vakcina már "úton van" Ukrajna felé, de pontos választ arra nem tudott adni, mikor érkezik meg az országba. Az államfő az AstraZeneca vállalat licence alapján, Covishield elnevezés alatt Indiában gyártott vakcinára utalt - jelezte az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ukrajna ugyancsak várja a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a számára jóváhagyott Pfizer-oltóanyag első adagjának megérkezését. Egyelőre még semmilyen, koronavírus elleni vakcina nem érkezett meg az országba.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában hétfőre 3206 új esettel 1 307 662-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 53 áldozattal 25 156-ra. Az új betegek száma több mint ezerrel volt kevesebb a megelőző napinál, noha az alacsony számot az is okozza, hogy a hétvégeken Ukrajnában általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Eddig 1 147 426-an gyógyultak meg a Covid-19 betegségből, az aktív betegek száma viszont 1800-zal 135 080-ra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!