Koronavírus - Európai Számvevőszék: a tagállamok nem bizonyították, hogy a határellenőrzés visszaállítása végső intézkedés lett volna

Koronavírus, 2022.06.13

Azok az uniós tagállamok, melyek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében a schengeni övezeten belül visszaállították a határellenőrzést, nem szolgáltak elegendő bizonyítékkal arra, hogy intézkedésük valóban végső, arányos és korlátozott időtartamú lett volna - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn közzétett különjelentésében.

A számvevők emlékeztettek: minden uniós állampolgárnak joga van szabadon mozogni az Európai Unió területén. Ez a jog a közrendre, a biztonságra leselkedő valós veszélyek kockázata esetén, vagy egészségügyi okokból korlátozható.

2015 óta több uniós ország állította vissza a belső határellenőrzést a migrációs válságra vagy a biztonsági fenyegetésekre, főként a terrorizmus veszélyére válaszul. Egyes uniós tagállamok pedig 2020 márciusa és 2021 júniusa között 150 alkalommal értesítették az Európai Bizottságot, hogy bizonyos határszakaszaikon belső határellenőrzést léptetnek érvénybe. Az értesítések közül 135 kizárólag a koronavírus-járvány megfékezésére hivatkozott - írták.

A schengeni térségen belüli határellenőrzés visszaállításakor a tagállamok kötelesek értesíteni az Európai Bizottságot, amely felelős annak értékeléséért, hogy a javasolt korlátozások megfelelnek-e az uniós jogszabályoknak, és nem sértik-e az emberek jogát a szabad mozgáshoz.

A jelentés szerint az Európai Bizottság nem vizsgálta kellő mélységgel azokat a kihívásokat, melyeket a koronavírus-járvány jelentett az emberek szabad mozgásának jogára nézve. Továbbá: a tagállamok által 2020 márciusa óta újra bevezetett belső határellenőrzés uniós bizottsági felülvizsgálata nem biztosította maradéktalanul az EU-n belüli szabad mozgást szavatoló schengeni szabályok érvényesülését.

Az Európai Bizottság belső határellenőrzéssel kapcsolatos iránymutatása, melyet az EU-n belüli határokon átnyúló utazásokra gyakorolt negatív hatás minimalizálása érdekében adott ki, nem volt elég gyakorlatias - állapították meg a jelentéstevők. A koronavírus-járvány idején bevezetett utazási korlátozások nagymértékben összehangolatlanok maradtak, az Európai Bizottság pedig nem tudta megakadályozni, hogy a tagállamok igen eltérő, egyedi intézkedéseket vezessenek be - tette hozzá jelentésében az Európai Számvevőszék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!