Koronavírus - Felfüggesztette a be nem oltott határátlépőkre vonatkozó karanténkötelezettséget a szlovák alkotmánybíróság

Koronavírus, 2021.07.14

Döntéshozatalig előzetesen felfüggesztette a szlovák alkotmánybíróság szerdán este annak a múlt hét végén érvénybe léptetett rendelkezésnek a hatályát, amely jelentősen szigorított a határátlépőkre vonatkozó korlátozásokon - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a kassai székhelyű taláros testület közlésére hivatkozva.

A szigorításokról július elején fogadott el határozatot a szlovák kormány, s ennek alapján a közegészségügyi hivatal (ÚVZSR) július 9-től léptette életbe vonatkozó rendelkezéseit. Ez utóbbiak hatályát függesztette fel most az alkotmánybíróság.

A sokat vitatott rendelkezések alapján lényegében úgy szigorodtak a Szlovákiába érkező külföldiekre és az országba hazatérőkre vonatkozó korlátozások, hogy a koronavírus ellen beoltottaknak - illetve néhány más csoportba sorolt személynek - a kivételével a szlovák határt átlépőknek 14 napra karanténba kellett vonulniuk.

Az intézkedések, már hatálybalépésük előtt kiváltották a közvélemény jelentős részének tiltakozását, s azokat több ellenzéki párt és más szervezet is élesen bírálta. Amikor a közegészségügyi hivatal rendelkezése hatályba lépett, a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) alkotmánybírósághoz fordult, kérve a szigorítás alkotmányossági felülvizsgálatát, ugyanakkor a rendelkezések hatályának felfüggesztését a döntéshozatalig.

A Robert Fico vezette párt a vonatkozó beadványa mellett egyebek mellett azzal érvelt, hogy az intézkedéssel az állampolgárok két eltérő kategóriáját hozza létre a kormány, hiszen diszkriminálja a beoltatlanokat, megtagadva tőlük alkotmányos jogaikat.

A szigorítások hatályba lépését tiltakozások sora kísérte, több szlovákiai határátkelőnél tartottak civil tüntetéseket, illetve forgalomlassító vagy az áthaladást ideiglenesen akadályozó megmozdulásokat.

Az alkotmánybíróság szerdai döntésére reagálva a szlovák közegészségügyi hivatal sajtóközleményében azt írta: tiszteletben tartják a bíróság döntését, ugyanakkor egyeztetéseket kezdtek arra vonatkozólag, hogy milyen intézkedések meghozatalára kerülhet sor a felfüggesztettek helyett. Ezzel összefüggésben a közegészségügyi hivatal ígéretet tett arra, hogy ezekről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. A döntés meghozataláig a közegészségügyi hivatal előző - a július 9-i állapotot megelőző - rendelkezései vannak érvényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!