TV műsor

Koronavírus - Felháborodást váltott ki Hollandiában, hogy náci egyenruhában tüntettek a korlátozások ellen

Koronavírus, 2021.09.14

A hollandiai Urk település önkormányzata felháborodással reagált azokra a interneten megosztott képekre, amelyeken mintegy tíz fiatal vélhetően a járványügyi intézkedések ellen tiltakozva, náci egyenruhában vonult végig hétfőn a mintegy 21 ezer lakost számláló kisváros utcáin - írta kedden NLTimes holland hírportál.

Az interneten látható fotókon az egyik fiatal csíkos rabruhát és Dávid-csillagot visel, miközben a többiek játékfegyverekkel a fejére céloznak.

"Ez a viselkedés nemcsak rendkívül kifogásolható és helytelen, hanem nagy társadalmi csoportokat is sért. Ezzel az ízléstelen akcióval ezek a fiatalok egyértelműen átléptek egy határt" - áll az önkormányzat közleményében.

Cees van den Bos polgármester úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, megérti, hogy ezek a fiatalok hallatni akarták a hangjukat koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések hatásaival kapcsolatban, azonban teljességgel érthetetlen, miért ilyen módon tették. Nemcsak önkormányzatunk, hanem az egész település helyteleníti az ilyenfajta tiltakozást - tette hozzá.

A fiatalok még aznap este bocsánatot kértek akciójukért. "Egyáltalán nem állt szándékunkban visszaidézni a második világháború emlékét" - írták levelükben, bár nem tisztázták, hogy mi volt az indíttatásuk. "Szeretnénk hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem vagyunk antiszemiták vagy náciszimpatizánsok, tetteinkért őszintén bocsánatot kérünk" - tették hozzá az NLTimes által is ismert levelükben.

Az illetékes ügyészség vizsgálja történt-e bűncselekmény.

Urkban januárban, a járványügyi intézkedések ellen tiltakozók felgyújtottak egy tesztközpontot, míg márciusban a tiltás ellenére továbbra is templomba járó emberek egy csoportja újságírókat támadott meg.

Hollandiában ezen a településen az egyik legalacsonyabb - csupán 23 százalék - a beoltottsági arány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!