Koronavírus - Fitch: példátlan méreteket ölt a globális költségvetési ösztönzés

Koronavírus, 2020.06.03

A modern gazdaságtörténetben példátlan méreteket öltenek a koronavírus-járvány világgazdasági hatásainak enyhítését célzó költségvetési ösztönző programok, amelyeknek értéke már jelentősen meghaladja a globális pénzügyi válság idején alkalmazott élénkítő intézkedésekét - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó tanulmányában.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: az általa figyelt húsz legnagyobb világgazdasági erőcentrumban az eddig bejelentett közvetlen költségvetési gazdaságösztönző kiadások értéke elérte az ötezer milliárd dollárt.

A Fitch számítási módszertana alapján ez a tavalyi egész évi globális hazai össztermék (GDP) 7,1 százaléka.

A cég hangsúlyozza, hogy a 2008-2009-es pénzügyi válságot kísérő recesszió idején a fejlett ipari térség gazdaságai az akkori globális GDP 3-4 százalékát fordították gazdaságösztönzésre költségvetési forrásokból.

A Fitch Ratings számításai szerint a mostani koronavírus-válság kezdete óta a közvetlen költségvetési lazítás és a kormányzati garanciavállalások együttes értéke eléri a tavalyi globális hazai össztermék 12,8 százalékát.

A közvetlen költségvetési lazító intézkedéseket és az állami garanciavállalásokat együtt számolva Németország, Olaszország és Nagy-Britannia egyenként 20 százaléknál nagyobb, Franciaország 17,5 százalékos GDP-arányos gazdaságtámogató intézkedéscsomagokat jelentett be.

A Fitch kiemeli, hogy mindezt jelentős monetáris válaszlépések kísérték az euróövezeti központi bank (EKB) és a Bank of England részéről mennyiségi enyhítési programok formájában, és ez hozzájárult a szuverén adósságfinanszírozási költségek alacsonyan tartásához.

Az EKB 870 milliárd euró értékű vállalati és államkötvény idei vásárlásának tervét jelentette be; ez az euróövezeti GDP-érték 7,3 százaléka.

A brit jegybank monetáris tanácsa márciusban, a koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában két, soron kívüli ülésen 0,75 százalékról a jelenlegi 0,1 százalékos mélységi rekordra csökkentette az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 645 milliárd fontra (több mint 250 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A 200 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás a brit hazai össztermék tavalyi egész éves értékének 9 százalékával egyenlő.

A Bank of England új negyedéves pénzügypolitikai jelentése azt valószínűsíti, hogy a brit GDP-érték 2020-ban 14 százalékkal, az éves átlagon belül a második negyedévben 25 százalékkal zuhan.

A brit jegybank történelmi távlatú visszatekintő kimutatása szerint mindez az 1700-as évek eleje óta nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.

Nagy londoni elemzőházak a világgazdaság egészének idei teljesítményére is egyre borúlátóbb előrejelzéseket készítenek.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics friss globális üzleti felmérésében közölte: jelentősen lefelé módosított előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a globális GDP-érték az idei év egészében 5 százalékkal zuhan.

Előző prognózisában a ház még 2,8 százalékos világgazdasági visszaeséssel számolt 2020-ra.

Az Oxford Economics által a globális vállalati és intézményi befektetői közösségen belül elvégzett felmérés kimutatta, hogy a piaci szereplők harmadának várakozása szerint három negyedéven keresztül csökken folyamatosan a globális hazai össztermék egy főre jutó értéke, a válaszadók 23 százaléka pedig attól tart, hogy a recesszió 2021-re is áthúzódik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!