Időjárás
meteoblue
TV műsor

Koronavírus - Franciaország ismét engedélyezi a beutazást a beoltott briteknek

Koronavírus, 2022.01.13

Franciaország feloldotta a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részét az Egyesült Királyságból érkezőkkel szemben: péntektől a beoltottak ismét szabadon beutazhatnak - jelentette be Jean-Baptiste Lemoyne, a turizmusért felelős kormánytag.

"Az Egyesült Királyságból érkező beoltott személyeknek nem kell többé halaszthatatlan indokot igazolniuk" - mondta a politikus csütörtökön a TV5 Monde televíziónak adott interjúban. "A beoltottak számára a 48 órás karantén is megszűnik. Ismét lehet szabadidős tevékenység céljából beutazni az Egyesült Királyságból, síelni jönni" - tette hozzá.

A korlátozás ugyanakkor megmarad az oltatlanok számára, akik továbbra is csak halaszthatatlan indokkal utazhatnak be Franciaországba az Egyesült Királyság területéről.

A miniszterelnöki hivatal közleményéből az is kiderül, hogy az Egyesült Királyságból érkező "minden beutazónak, függetlenül attól, hogy be van-e oltva, be kell mutatnia egy 24 óránál nem régebbi negatív (PCR vagy antigén) tesztet".

A kormány december közepén az omikron variáns terjedése miatt tiltotta meg a szabad belépést az Egyesült Királyságból, ahonnan csak halaszthatatlan indokkal lehetett az elmúlt hetekben beutazni Franciaországba.

Jean-Baptiste Lemoyne emlékeztetett arra, hogy a francia sítelepek közönségének 15 százaléka brit állampolgár. Hozzátette, hogy a járvány előtt 90 millió külföldi turista érkezett évente Franciaországba, az idén ennek a felére számít a kormány.

A kormánytag szerint az idei téli szezon jól indult a síterepeken, a járványt megelőző 2019-es évhez képest 8 százalékos visszaesés várható, de egyes helyeken, például az elsősorban hazai közönség által látogatott Pireneusokban 10-30 százalékos javulásra lehet számítani 2019-cel összehasonlítva.

"Bonyolultabb a helyzet néhány nagy síterepen az Alpokban, amelyeket elsősorban külföldiek látogatnak, főleg britek" - ismerte el a kormánytag. "A mai döntéssel remélem, behozzuk a lemaradást. Január első hetében 5 százalékkal többen érkeztek, mint 2019-ben, a belgáknak és a hollandoknak köszönhetően" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!