TV műsor

Koronavírus - Franciaországban kétezer alá csökkent a súlyos betegek száma

Koronavírus, 2020.05.18

Franciaországban az elmúlt 24 órában 131-gyel emelkedett a koronavírus-járvány áldozatainak száma, az előző nap kiugróan magas 483 halálesetét követően, a kórházakban ápolt súlyos betegek száma pedig március 22. óta először kétezer alá csökkent - közölte hétfő este a francia egészségügyi minisztérium.

A járvány kezdete óta 28 239-en vesztették életüket, közülük 17 589-en kórházakban (az elmúlt 24 órában 123-an), 10 650-en pedig idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben (vasárnap óta 8-an) haltak meg.

A kórházakban ápoltak száma vasárnap este óta 346-tal csökkent. Jelenleg 19 015 fertőzöttet ápolnak egészségügyi intézményben, de még hétfőn is 375 új betegfelvétel történt.

Intenzív osztályon 1998 beteg fekszik, számuk 89-cel csökkent az elmúlt 24 órában. Ez utóbbi adat - amelyet a szakemberek a legfontosabbnak tartanak az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének szempontjából - az április 9-i tetőzés óta napról napra csökken. Aznap 7148-an szorultak lélegeztetőgépre.

A járvány kezdete óta 142 903 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 492 új esetet tártak fel.

A járvány elleni karanténintézkedések fokozatos feloldásának részeként hétfőn a kevésbé veszélyeztetett, zölddel jelölt övezethez tartozó megyékben az általános iskolák felsőbb osztályai is megnyithattak, és ezzel mintegy 185 ezer 10 év feletti tanuló térhetett vissza szigorú óvintézkedések betartásával - egyebek mellett állandó maszkviselés kötelezettsége mellett - az iskolapadokba.

Egy héttel ezelőtt országszerte valamennyi bölcsőde és óvoda megnyithatott, és csaknem másfél millió kisiskolás is visszatért az iskolákba, a nagyobbak esetében azonban a karantén feloldása nem egységes: a vörös övezetben - így Párizsban és környékén is - egyelőre folytatródik a távoktatás, és a kormány csak május végén dönt arról, hogy a veszélyeztetettebb megyékben a tanulók júniusban visszatérhetnek-e az osztálytermekbe.

A kormány becslései szerint mintegy félmillió tanulót fenyeget a leszakadás veszélye, miután nem tudta követni az általános karantén idején az órákat hátrányos helyzete miatt, és ezért rendelte el a kisebbek számára a fokozatos visszatérést az iskolákba.

A hétfőn megnyitott 40 ezer intézmény közül azonban hetvenet azonnal be kellett zárni, miután egy-egy tanulóról vagy tanárról kiderült, hogy koronavírussal fertőzött. Az oktatási tárca szerint ezek a fertőzések az intézményeken kívül történtek.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerint az Európában bevezetett egyik legszigorúabb általános karantén egy héttel ezelőtti feloldásával életbe léptetett rendszer - amely a tömeges tesztelésen, a fertőzöttek elkülönítésén és a fertőzési láncolatok feltárásán és megtörésén alapul - működőképesnek bizonyult, hiszen ennek köszönhető, hogy egy hét alatt 25 új gócpontot tudtak feltárni a hatóságok.

"Ez nem az, amit második hullámnak lehet nevezni" - mondta hétfőn a France2 közszolgálati televízióban Arnaud Fontanet, a párizsi Pasteur Intézet járványügyi kutatója, a kormány mellett működő tudományos tanács tagja. Szerinte csak két hét múlva, a kórházi ellátottak számának függvényében lehet majd többet mondani a járványhelyzet alakulásáról, és arról dönteni, hogy lehet-e júniustól további enyhítéseket engedélyezni.

Az államtanács hétfőn mindenesetre jelezte, hogy alkotmányba ütköző, hogy a rendőrség számos városban drónok segítségével ellenőrzi a gyülekezési korlátozások betartását. A legmagasabb szintű közigazgatási szerv arra is utasította a kormányt, hogy nyolc napon belül oldja fel a vallási helyeken az általános gyülekezési tilalmat, miután az súlyosan sérti a szabad vallásgyakorlás elvét. A kormány a szigorú kijárási korlátozások május 11-én megkezdett fokozatos feloldásakor betiltott minden gyülekezést a vallási intézményekben, kizárólag a temetéseket engedélyezte maximum húsz fő részvétele mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!