Koronavírus - Gulyás: 3 millió beoltott után születhet döntés az újraindítás következő lépéseiről (3. rész)

Koronavírus, 2021.04.08

A Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték arról is: a kormány támogatja-e, hogy a magyarok kihasználják a szerb oltási rendszert, hogy hamarabb jussanak oltáshoz. Gulyás Gergely azt mondta, ez nem tömeges jelenség, és véleménye szerint ha valaki megvizsgált, engedélyezett, biztonságos oltóanyagot kaphat bárhol a világon, akkor oltassa be magát.

Kérdésre válaszolva elmondta: a SZÉP-kártyára feltöltött, felhalmozódott összegek sosem fognak lejárni. Azért döntöttek így, mert a juttatások felhasználása akadályokba ütközött. Azt remélik ugyanakkor, hogy az idei nyár már szabad lesz.

Egy újságíró felvetette, hogy baloldali politikusok oltásellenes nyilatkozataik ellenére beadatják maguknak a vakcinát, majd folytatják az egészségügyi rendszer kritizálását. A miniszter azt mondta, hogy szomorúnak tartja a baloldal járvány alatti magatartását, felelőtlenségét, amit korábban még erről a táborról sem feltételezett.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék úgy tesz, mintha mindig az oltás mellett kampányolt volna, Gulyás Gergely elmondta: örülnének, ha így lenne, de a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció még mindig aláírásokat gyűjt a kínai vakcinával szemben. Arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy "függetlenül attól, milyen bűnöket követtek el a magyar társadalom azon részével szemben, amelyik hitt nekik", vizsgálják felül korábbi téves álláspontjukat és biztassanak oltásra. Hozzátette: mostanáig 2,6 millió ember kapta már meg az első oltást, de ha az ellenzéki pártokra hallgatnak és nem szereznek be keleti vakcinákat, akkor legalább 1,3 millió ember lenne életveszélyben. Úgy értékelt, ha az ellenzék lenne kormányon, Magyarországon nem 26 százalék lenne a beoltottak aránya, hanem - az uniós átlagnak megfelelően - 13 százalék.

Arról, hogy Bajorország előzetes megállapodást kötött 2,5 millió Szputnyik V vásárlására, a miniszter azt mondta: "ennél látványosabb politikai bűn és pofára esés az elmúlt években nem nagyon volt, mint amit az ellenzék kénytelen volt elszenvedni", amikor előbbre helyezte az emberek biztonságánál, élet- és egészségvédelménél a saját politikai szempontjait.

Kérdésre válaszolva a miniszter felháborítónak nevezte, hogy Petry Zsolttól nyilatkozata után megvált a Hertha BSC. A politikus szerint Németországnak választ kell adnia a kérdésre, hogy a történtek után esetében jogállamról van-e még szó, hiszen a szólásszabadság közös európai érték; az ügy joggal veti fel, alapvető értékek sérültek Németországban.

A 20. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, "nem szeretnénk", ha a 21. században is lenne - mondta, megjegyezve: személyesen is egyetért a kapusedző minden szavával. Szerinte amit Petry Zsolt mondott a házasságról, az a német alkotmánybíróság hatályos véleménye, amit pedig a migrációról mondott, az európai, visszafogott, kulturált, az európai identitás védelmét fontosnak tartó nyilatkozat, "ilyenért jogállamban hasonló büntetés nem járhat, ha igen, akkor a hatóságoknak kell fellépni".

Arra a kérdésre, hogy meddig lesznek a fideszes képviselők függetlenek az Európai Parlamentben, a miniszter azt mondta: a kérdés bár nem lényegtelen, fontosságát tekintve másodlagos. A legfontosabb, hogy miután az Európai Néppárt egyértelművé tette, nem jobboldali párt, kell egy demokratikus, a jogállam alapértékeit minden szempontból tiszteletben tartó és elfogadó európai jobboldal - mondta. Hozzátette: a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök abban kíván közreműködni, hogy egy ilyen európai jobboldal jöjjön létre. Ezért volt fontos a kormányfő, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő múlt heti megbeszélése. Szeretnék, ha Európában a jobboldali, keresztény gondolatnak is lenne politikai családja, egy ilyen politikai család létrejöttében, bővítésében is szeretnének rész venni - közölte.

Arra, hogy Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint az ngo-hajók kapitányai akár a tagállamok utasításainak betartását is megtagadhatják és kitehetik a bevándorlókat a tagállamok partjainál, Gulyás Gergely azt mondta: a biztosnak vissza kellene vonnia a megállapítását, mert törvénysértésre buzdít.

A gazdaságról szólva közölte: "aláírná" a Nemzetközi Valutaalap jelentésében foglalt előrejelzést, miszerint idén 4,3, míg jövőre 5,9 százalékkal bővülhet a hazai össztermék. Az idei szám attól függ, hogy mikor nyithat az ország. A legfontosabb szempont az egészségvédelem, de az is lényeges, hogy az élet mielőbb visszatérhessen a rendes kerékvágásba - hangoztatta.

A fővárosi közlekedésről szólva a miniszter úgy vélekedett: támogatni kell a bicikliseket, de nem kell büntetni az autósokat. Úgy értékelt: könnyű belátni, hogy ha valaki nem tömegközlekedéssel utazik, hanem beül az autójába, akkor ez bár sok szempontból nem kedvező, a járvány elleni védekezést tekintve előnyös.

A diákvárosra vonatkozó kérdésre elmondta, van egy megállapodás a fővárossal, azt be kell tartani. Hozzátette: bár a főváros a Fudan Egyetem létesítését a diákvárossal szemben próbálja értelmezni, szerinte az a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Magyarországon megjelenjen, itt folytasson oktatási tevékenységet, nem hogy nem áll szemben a tervezett diákvárossal, de értelmet ad neki.

Kérdésre válaszolva a miniszter leszögezte: a kormány nem tervezi, hogy az összes magyarországi felsőoktatási intézményt vagyonkezelői alapítványhoz juttassa.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: Magyarország hagyományosan nem áll jól az öngyilkossági statisztikákban, de 2010 után jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma. Tavaly azonban a bezártságból és a vírus által előidézett nehéz pszichés helyzetből fakadóan az adat újra romlott, és 5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!