Koronavírus - Gulyás: a kormány kampányt indít az oltásra jelentkezés ösztönzésére (4. rész)

Koronavírus, 2021.01.14

    Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy Fidesz képviselői kilépnek-e az Európai Néppártból úgy válaszolt: az néppárt bajban van, vezetői válsággal küzd, a legutóbbi európai parlamenti választáson az elmúlt 20 év leggyengébb eredményét érte el. Szerinte ehhez képest a Fidesz a legerősebb, legszervezettebb pártja a néppártnak, és képviseli azokat az értékeket, amelyeket a néppárt alapító atyái képviseltek. Hangsúlyozta: ha igény van rá, akkor a Fidesz szívesen segít a néppártnak, de ha nincs, akkor "van más politikai lehetőség és politikai alternatíva is".

A CDU elnökválasztására vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta: nem csupán Németország, hanem Európa egésze szempontjából is jelentős az elnökválasztás, hiszen a CDU elnöke mindig az egyik komoly eséllyel induló kancellárjelölt. Reményét fejezte ki, hogy olyan személyt választanak az CDU élére, aki az esetlegesen fennálló nézetkülönbségek ellenére is pragmatikus együttműködést keres Közép-Európával.

Arra a kérdésre, hogy tud-e engedni a kormány Karácsony Gergely főpolgármester és a megszorítások ellen tiltakozó önkormányzati szövetség bármely követelésének, Gulyás Gergely a kormány nyitottságát fejezte ki arra, hogy tárgyaljanak a fővárossal és más városokkal is.

Megjegyezte: a főváros igen drágán tart fenn egy brüsszeli irodát, és lobbitevékenységet végez, hogy az EU-ból juthasson közvetlen forrásokhoz. Hozzátette: ha ebben a kormány tud segíteni, akkor állnak a főpolgármester rendelkezésére. Hangsúlyozta: a kormány nem kezeli "mostohagyerekként" a fővárost, sőt az elmúlt évtized fejlesztéseinek legnagyobb nyertese Budapest.

A hulladéktörvényről - amellyel kapcsolatban a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult - Gulyás Gergely elmondta: mivel az államfő decemberben fordult az Ab-hez és a testületnek 30 napja van a vizsgálatra, így január 20-a táján születhet döntés. Hozzátette: az Országgyűlés február 15-én ülésezik, így ha alkotmányos kifogás van akkor februárban a parlament a hibákat ki tudja javítani.

A Makovecz-katedrálisra vonatkozó sajtóhírekről Gulyás Gergely azt mondta: egyelőre a kormány ezzel az üggyel nem foglalkozott, döntést nem hozott.

Az Airbus A330-as teherszállító gép üzemeltetésére vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta: az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága adta meg a közbeszerzési törvény hatálya alóli mentesítést. Hozzátette: az állam olyan működtetőt keresett, amely legalább részben magyar tulajdonban van, ennek pedig a Wizzair felel meg jelenleg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!