Koronavírus - Gulyás: augusztusig maradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek (1. rész)

Koronavírus, 2021.05.06

Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Kormányinfó - Gulyás Gergely és Hollik István sajtótájékoztatója Gulyás Gergely elmondta, "a járvány továbbra is velünk van", a koncerteken, a fesztiválokon, a szórakozóhelyeken és a sporteseményeken való részvételhez, illetve a szállodák és az éttermek szolgáltatásainak igénybevételéhez a következő hónapokban a védettségi igazolvány nélkülözhetetlen lesz.

Hangsúlyozta, a koronavírus elleni oltás továbbra is önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

Közölte, néhány napon belül bárki megkaphatja az oltást. Ismertetése szerint most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége az Astrazeneca-, a Sinopharm és Szputnyik vakcinára.

Kifejtette: azoknak, akik bizonyos oltásra várnak, azzal kell számolniuk, hogy ezen a héten kevés Moderna- és Pfizer-oltás áll rendelkezésre, mivel a beérkező 330 ezer adagból 200 ezer a második oltás, míg 130 ezret félretesznek a 16-18 év közöttieknek.

Gulyás Gergely szerint jövő héttől átlagosan, hetente 120-180 ezer Pfizer- és Moderna-vakcina áll rendelkezésre, ebből 20-30 ezer Moderna, 130-140 ezer Pfizer lesz első oltásként beadható.

Kitért arra, hogy a regisztráltak mintegy 80 százalékát beoltották, egymilliónál kevesebb azok száma, akik még nem kapták meg az első oltást.

A miniszter közölte, a koronavírus elleni oltásoknak köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány harmadik hullámát megtörni.

Gulyás Gergely elmondta, az elmúlt négy hét alatt közel kétmillió első oltást adtak be Magyarországon. 4 millió 153 ezer felett van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, azaz a 18 év feletti lakosság közel 53 százalékát beoltották - részletezte.

Hozzátette: ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a március óta szünetelő szolgáltatásokat.

Gulyás Gergely úgy látta, szabadságkérdésről van szó. "Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát" - fogalmazott. Megjegyezte, a szabadság kétségkívül nem teljes, de aki beoltatja magát, az visszakaphatja a megszokotthoz közeli életét.

Kitért arra, hogy azért tartott a kormány konzultációt, hogy meg tudja, mi a véleménye a polgároknak a járvány elleni védekezésről. Közölte, több mint félmillió állampolgár fejtette ki a véleményét, 65 százalékuk támogatta, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élvezhessenek előnyöket.

Ezen alapul a magyar védekezési stratégia - összegzett.

Beszélt az oltóanyagokat övező nemzetközi vitákról, amely alapján szerinte nagyon könnyű felismerni, hogy komoly üzleti érdekek állnak a sokszor szakmaiként feltüntetett vélemények mögött.

Elmondta, Magyarországon szigorú vizsgálat után engedélyezik az oltóanyagokat, mindenki biztos lehet abban, hogy bármelyik Magyarországon elérhető oltóanyag biztonságos és hatékony.

A miniszter az oltásellenesség két formáját különböztette meg: ha valaki az oltóanyagok valamelyikével szemben kelt bizonytalanságot, a magyar baloldal ebben élen jár szerinte, és ha valaki generálisan utasítja el az oltást. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz - összegzett. Hangsúlyozta, ha valaki nincs beoltva, ki van téve a koronavírusnak, és annak brit mutánsa különösen veszélyes az egészségre, az emberi életre.

A miniszter elmondta, múlt héttől ha valaki külföldről hazatér, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén alól. Egy most megjelenő rendelet szerint ha a felnőtt kiskorúval érkezik, akkor ez a szabály a gyermekre is vonatkozik - tette hozzá.

A védettségi igazolványokról szólva azt mondta, egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik minél több állammal kössön kétoldalú megállapodást - tette hozzá. Elmondta, azok az országok, amelyekkel Magyarország megállapodást kötött, mindegyik vakcinát elfogadják.

Gulyás Gergely közölte, a déli államok is egyértelművé tették, hogy mindenkit beengednek nyáron, így nem indokolt a félelem az utazási korlátozásoktól abban az esetben, ha valakit nem nyugati vakcinával oltanak be.

A miniszter közölte: a kormány benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét, amelynek célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést tudjanak biztosítani. A javaslatban a kormány 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, 5,9 százalékos hiánycél és 79,3 százalékos államadósság mellett - magyarázta.

A tárcavezető kiemelte: az idei év végére érhető el az a szint, ahol a gazdaság a koronavírusjárvány kitörésekor volt, és szeretnék, ha 2022-ben folytatódna a növekedés. Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó, konzervatív gazdaságpolitikája bevált, és érdemben tudták csökkenteni korábban az államadósságot - vélekedett.

Elmondta: kiemelt figyelem jut a családok támogatására, folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, a munkáltatói adóterhek tovább csökkennek, támogatják a beruházásokat és jut munkahelyteremtésre is. 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre - tette hozzá.

Közölte: várhatóan a visszatérés a normalitáshoz a járvány elmúltával a gazdaság területén is gyorsan megtörténik, és folytatódhat az a sikeres időszak, amely a magyar gazdaságot jellemezte a járvány előtt.

Hangsúlyozta: az egészségügyben is sikerült új korszakot nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. Jövőre 769 milliárd forinttal több jut jövőre az egészségügyre, így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások - mutatott rá.

Kattintson a folytatásért!
(MTI)

Címkék

Gulyás Gergely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!