Koronavírus - Gulyás: beolthatják az időseket húsvétig (1. rész)

Koronavírus, 2021.03.11

A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Kormányinfó - Gulyás Gergely és Hollik István sajtótájékoztatója A tárcavezető a Kormányinfón kifejtette: több százezer idős még nem regisztrált, bár közöttük a legmagasabb a regisztráltak aránya. Az országos tisztifőorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg - közölte.

Hangsúlyozta: valamennyi oltóanyag, amelyet a hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, biztonságos és védettséget ad, és az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól. Néhány órája érkezett Kínából újabb 450 ezer vakcina, így összesen egymillió adag jött már onnan - mondta.

Gulyás Gergely arra kérte a baloldalt és Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést fejezzék be, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek. A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés következményeként vannak, akik emiatt nem oltatják be magukat, és így meg is halhatnak - mondta. Hozzátette: a kormány felelőssége óriási, de az ellenzéknek is van felelőssége, és nem lehet politikai kérdést csinálni az oltásból.

A miniszter arról is beszélt, hogy az adatok alapján a harmadik hullám felfutó szakaszban van, szerdán több mint 8000 fertőzöttet regisztráltak. Be kell tartani a szabályokat, és csak a kontaktusok számának csökkentésével lehet megakadályozni, hogy egyre magasabb számok legyenek - mutatott rá.

Kiemelte: a beoltottak száma 1 millió 150 ezer, és 327 ezren már a második oltást is megkapták. Az átoltottság Európában itt a második legmagasabb - mondta.

A miniszter hangoztatta: Magyarországon az emberek 11,3 százaléka kapott már legalább egy oltást, ez az arány kevesebb mint 7 százalék az EU-ban. Lakosságarányosan egy nap alatt 0,6 százalékot oltanak be Magyarországon, ez az arány az EU-ban 0,2 százalék - mondta.

Közölte: ezért a nyugati sajtó is kénytelen arról írni, hogy sikeres a magyar oltási program, például a német sajtó azt írta, hogy Magyarország extrém módon felgyorsította az oltást.

Hangsúlyozta: eddig 3,2 millióan regisztráltak, az emberek kevesebb mint 50 százaléka kér oltást, de el kellene érni a 60-70 százalékos arányt.

Közölte azt is: a kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót is arra kéri: az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

Brüsszel megtiltja a tagállamoknak ezek nyilvánosságra hozatalát - jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: levélben fordul az illetékes biztoshoz, hogy az unió által a tagállamok nevében kötött vakcinaszerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni.

Mindenkinek joga van tudni, hogy a bizottság melyik vakcinagyártóval mikor kötött szerződést, mi az oka, hogy számtalan ország, amely előbb szerződött, lényegesen jobban áll a beszerzésben, milyen feltételek és ütemezés mellett szerződött a brüsszeli testület - hangsúlyozta. Ha ez Kína vagy Oroszország számára nem sérelmes, akkor az unió számára sem szabad, hogy az legyen - jegyezte meg.

Gulyás Gergely közölte azt is: miután a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, ezért az év második felére már csak akkor rendel vakcinákat, ha ez a későbbiekben feltétlenül szükséges. A jelenlegi lekötések értelmében ugyanis a felnőtt lakosság másfélszer is beoltható lenne - tette hozzá.

"Mindent megrendeltünk, ami az első fél évben érkezik, és abból nem rendeltünk meg mindent, ami csak a második fél évben, különösen annak a végén" - mutatott rá, hozzátéve: a bizottság állítása ezzel kapcsolatban valótlan, ami nem fogadható el.

Kijelentette: a beszerzésekről a letöbb információja az Európai Bizottságnak van, így valótlan a testület részéről a szállítás részleteire vonatkozó információhiány. Szemben a bizottság képviselete által adott tájékoztatással, az érintett uniós biztos alá tartozó egészségügyi főigazgatóság értesül először a gyártóktól a beszerzés menetrendjéről, majd ezt osztja meg később a tagállamok képviselőiből álló testülettel.

Szélesebb körben biztosítja a kormány a tízmillió forintos újranyitási gyorskölcsönt, azt minden, a bezárásban érintett vállalkozás kérheti majd - számolt be egy újabb döntésről a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány utasította a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy ennek feltételeit mihamarabb teremtse meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig a kereskedelmi és iparkamarához fordul, hogy a gyorskölcsön feltételeiről minél előbb értesülhessenek a vállalkozások.

Úgy fogalmazott: a bezárás sok vállalkozás számára okoz nehézséget, különösen a szolgáltató szektorban, a kormány ezért kiterjesztette a bértámogatásokat is minden bezárásra ítélt területre. Az 50 százalékos támogatást az érintettek egész márciusra megkapják, mentesülnek a munkáltatói járulék, valamint a szociális hozzájárulási adó fizetése alól is, és a kata átalányadóját is elengedi a kormány márciusra az érintettek számára.

Eddig 50 milliárd 618 millió forintnyi bértámogatást fizetett ki a kormány, a megítélt összeg pedig 50 milliárd 857 millió, vagyis naprakészen folyósítják azt.
(MTI)

Címkék

Gulyás Gergely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!