Koronavírus - Gulyás Gergely: az EU-ban kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége (4. rész)

Koronavírus, 2021.04.29

    A bevándorláspolitikával összefüggő kérdésre válaszolva Gulyás Gergely leszögezte, a Demokratikus Koalíció támogatja a migrációt, a magyar kormány álláspontja ugyanakkor világos, elutasítják a migrációt, és állami hatáskörben tartanák annak eldöntését, ki jöhet be az országba, kit lehet befogadni. Kiemelte: amíg polgári kormány van Magyarországon, addig nem lesz migráció, Magyarország betartja a menekültügyi egyezményeket, amelyek legfőbb elve, hogy az első biztonságos országban kell menedéket biztosítani.

Arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hiányosságokat állapított meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem gazdálkodásával kapcsolatban, elmondta, kisebb súlyú szabálytalanságok esetén az ÁSZ a gyakorlat módosítását írja elő az intézménynek, amennyiben azonban szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, feljelentést tesz.

A 2022-es költségvetésről a miniszter azt mondta, már elérhető az oltóanyag, így sokkal kevesebb a tervezésben a bizonytalanság, mint a 2021-es költségvetés tervezésekor volt. "Bízhatunk benne", hogy május végével, június elejével véget ér a járvány, vagy legalábbis nem zavarja az ország visszatérését a normális élethez - mondta.

A miniszter hozzátette, nincs akadálya a jövő évi központi költségvetés elfogadásának, mivel a Költségvetési Tanács (KT) alkalmasnak találta a benyújtott büdzsét az államadósság csökkentésére.

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros az Andrássy út és a Kós Károly sétány hétvégi lezárásáról kérdezi a budapestieket, Gulyás Gergely azt mondta, Budapesten a közlekedési helyzet rosszabb, mint korábban, a főváros közlekedésátalakító lépései miatt ott is dugók vannak, ahol korábban nem voltak. Úgy vélte, több esetben sem sikerült megteremteni az egyensúlyt a kerékpárosok, autósok és gyalogosok jogos igényei között, pedig jó lenne, ha "megszűnne az autósüldözés mai formája", amelyet a főváros a döntéseivel folytat.

A Szabolcs utcai ingatlanról azt mondta, keresik a megegyezést, Fónagy János államtitkár és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egyeztet a kérdésben.

Azzal kapcsolatban, hogy Czeglédy Csaba DK-s politikus indulna az ellenzéki előválasztáson, úgy fogalmazott érdekesnek az ellenzék hozzáállása, amely szerint elfogadhatónak tartja, hogy korrupció miatt elítélteket, fiatalok megkárosításával vádoltakat "visszahozzanak a politikába".

Szólt arról is, hogy nincs különbség a szolgálati jogviszony tekintetében az állami és egyházi fenntartású egészségügyi intézmények között.

A kínai-magyar légi Selyemút céljára vonatkozó kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a magyar gazdaság megerősítése és a munkahelyek megőrzése sosem volt olyan fontos, mint a következő hónapokban. Hozzátette, az elmúlt hetek, hónapok megmutatták a keleti nyitás jelentőségét.

A kormány tervei szerint közép-európai teherszállítási és logisztikai elosztóközponttá válhat Magyarország például ennek a projektnek köszönhetően - tette hozzá, kiemelve, hogy a beruházások "lefordíthatók" munkahelyre, GDP-növekedésre, amelyek a magyar gazdaság mielőbbi helyreállását szolgálják.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy magyar és kínai nyelven is közzéteszik a Fudan Egyetemről kötött megállapodás szövegét. Hozzátette: a kínai és a magyar állam közösen hoz létre közcélt szolgáló, közérdekű alapítványt az egyetem működtetésére.

Az Oroszországgal szemben, Csehország melletti szolidaritást kifejező V4-es dokumentum szövegében a visegrádi országok (V4) miniszterelnökei közösen állapodtak meg, "ami valamennyiük véleményét tükrözi és valamennyiük számára megfelelő" - mondta Gulyás Gergely, aki szerint a szöveg teljesen egyértelmű módon fejezte ki Magyarország szolidaritását, kiállását Csehország mellett. Ugyanebben a témában érkezett másik kérdésre kifejtette: a magyar titkosszolgálatok a magyar nemzeti érdeket kötelesek védeni mindenkivel szemben, aki az ország területén hírszerzést folytat, "függetlenül attól, hogy szövetséges vagy nem".

Kitért arra: továbbra is tartják, hogy júniusban teltházas meccsek lehetnek a Puskás Arénában, majd jelezte, a jelenlegi helyzet szerint semmi akadálya annak, hogy az ellenzék augusztusban megtarthassa az előválasztást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!