Koronavírus - Gulyás: megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió beoltott elérése esetén (2. rész)

Koronavírus, 2021.06.24

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó elején gratulált a magyar labdarúgó válogatottnak az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményéért.

"Nem akármilyen teljesítmény az, amit a csoportmérkőzések során a magyar válogatott mutatott" - fogalmazott. Hozzátette: a magyar focisták egy olyan csoportban szerepeltek, amelyben a világ öt legerősebb csapata közül három benne volt.

Közölte, "szemben más országokkal, ahol a sportot és a politikát megpróbálják összekeverni, mi csak gratulációnkat szeretnénk kifejezni a magyar válogatott tagjainak". Rendkívüli teljesítményt nyújtottak - mondta.

Jó volt magyarnak lenni a németországi meccs alatt és után - fogalmazott.

Gulyás Gergely kapott kérdést arról, hogy a szerdai müncheni meccsen a bajor hatóságok nem engedték dolgozni a magyar konzulokat. A miniszter azt mondta, a bajor hatóságok barátságtalanul, a jogszerűség határán mozogva jártak el.

Újságírói felvetésre azt mondta, nem tűnik logikátlannak az, hogy a történtek összefüggnek a magyar pedofiltörvénnyel.

Arra a kérdésre, befolyásolja-e Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyilatkozata Magyarország unióval való kapcsolatát, Gulyás Gergely igennel válaszolt és közölte, ezért is reagált a miniszterelnök olyan élesen. A kormányfő úgy ítélte meg, a bizottsági elnök - előzetes vizsgálatot sem lefolytatva - nem nyilatkozhat így - tette hozzá.

Közölte, az az érdekük, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatot tartsanak fent Németországgal és Bajorországgal, még ha néhány német politikus azon is dolgozik, hogy ez másként legyen.

Úgy fogalmazott: jogállami szempontból a német hatóságok fellépése a magyar szurkolók ellen aggodalomra ad okot, ezt érdemes megvizsgálni.

Helyesnek döntésnek tartotta, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nem engedte, hogy szivárványszínben világítsák ki a müncheni stadiont.

Hangsúlyozta: a virológusok elsöprő többsége szerint az oltás a koronavírus delta variánsa ellen is védelmet biztosít, így aki beoltatja magát biztonságban van. Megjegyezte: több mint egy hónapja bármilyen oltóanyagból több áll rendelkezésre mint az oltási igény, ezért aki regisztrál, meghatározhatja azt is, hogy hatféle oltóanyagból melyiket kívánja igénybe venni.

Arra a felvetésre, hogy fogják-e azokat kompenzálni, akik Szputnyik oltást kaptak és csak PCR-teszt készítése esetén utazhatnak külföldre úgy válaszolt: nem helyes a kompenzáció szót használni, mert akit ezzel a vakcinával beoltottak, védetté vált a koronavírus ellen. Ugyanakkor a miniszter túl korainak tartotta a kérdést, szerinte meg kell várni július 1-jét, az uniós vakcinaigazolvány elindulását. Úgy fogalmazott: nagy akadálya az utazásnak a Szputnyikkal sem lesz. Azt remélik, hogy sok európai ország eleve mindenkit be fog engedni, ebbe az irányba haladnak a dél-európai országok.

Orvosszakmai kérdésnek nevezte azt, hogy szükség lesz-e harmadik, esetleg negyedik koronavírus elleni oltásra, illetve azt, hogy Magyarországon is alkalmazzák-e a "vakcinakoktélokat", vagyis hogy két különböző vakcinával oltanak be valakit.

Kérdezték arról a sajtóhírről, hogy vannak olyanok, akik az elégtelen ellenanyagszint miatt Romániába mennek, hogy beoltassák magukat Pfizer-vakcinával. Közölte, a kormányhoz is eljutottak a hírek, ellenőrizték azokat és nem igazak.

A miniszter azt mondta: a magyar vakcinagyár 2022 végén fog oltóanyagot termelni, és a kormány reményei szerint többféle vakcinát is előállíthat. Csaknem tízmillió Pfizer-vakcinája lesz az országnak az év végére - tette hozzá. Megjegyezte: a 12 és 16 év közötti fiatalok is beoltathatják magukat, de erről külön kampányt nem indítottak, mert ez a szülők döntése.

Elmondta: a második oltást be nem adatók védettségi igazolványának érvénytelenítése a QR-kódból állapítható meg, viszont uniós zöldkártyát csak az kaphat, akinek a második oltása is megvan.

Kérdezték arról, hogy a kormány szerint miért haltak meg olyan sokan Magyarországon a koronavírus miatt, miért volt akkora a többlethalálozás. A miniszter szerint ezt szükséges vizsgálni. Hozzátette: az év elejének adatait nézve látszik, hogy a közép-európai térség országaiban magasabb volt a halálozás, valószínűleg ezekben az országokban az emberek általános egészségügyi állapota rosszabb, mint Nyugat-Európában.

A járvány egészét nézve a többlethalálozások számában Magyarország a középmezőnybe tartozik - mondta.

Kérdésre válaszolva a miniszter elképzelhetőnek tartotta, hogy egy esetleges negyedik hullám bekövetkezésekor ismét lesznek szigorítások. Jelezte ugyanakkor, hogy az oltások kötelezővé tételét nem tartja elképzelhetőnek, de azt igen, hogy egyes munkáltatók kötelezhetnének személyes jelenléttel járó munkát végző munkavállalókat az oltásra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs ilyen kormánydöntés.
(folyt.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!