Koronavírus - Három estét átívelő megemlékezéssel tisztelegnek az áldozatok előtt Németországban

Koronavírus, 2021.04.16

Péntektől vasárnapig tartó, három estét átívelő megemlékezés-sorozattal tisztelegnek Németországban az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványának áldozatai előtt.

A kezdeményezés Frank-Walter Steinmeier államfőtől indult, aki arra kéri az országában lakókat, hogy a járvány halálos áldozatai és az elhunytak hozzátartozói iránti tisztelet és együttérzés jeleként péntek, szombat és vasárnap este is helyezzenek el egy gyertyát vagy más fényforrást otthonuk egy ablakában.

Pénteken valamennyi tartományi kormányfő felkérte a lakosságot, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A 16 politikus közös nyilatkozata szerint "súlyos válságban van az egész ország", és ebben a helyzetben "fontos egy pillanatra magunkba szállni", hogy "tudatosítsuk, mi mindent veszítettünk el", ugyanakkor a közös megemlékezéssel "erőt és reményt is merítsünk".

Kiemelték, hogy sok "szeretett, megbecsült rokont, nagyszülőt, szülőt, partnert, de barátot, ismerőst, szomszédot és kollégát is" elvitt a járvány, és úgy helyes, ha "osztozunk a közvetlenül érintett polgárok gyászában".

Vasárnap szövetségi szintű központi, állami megemlékezést is rendeznek Berlinben. A legfőbb közjogi méltóságok részvételével először ökumenikus istentiszteletet tartanak a főváros egyik leghíresebb templomában, az egykori Nyugat-Berlin központjában álló Vilmos császár emléktemplomban, majd egy rövid emlékünnepséget a történelmi belvárosban álló Konzerthaus hangversenytermében.

A SARS-Cov-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben péntekig 79 628 halálesetet regisztráltak a 83,1 milliós országban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint. A regisztrált fertőzöttek száma 3 099 273. A legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - lendületesen emelkedik, péntek reggel 160,10 volt, ötvennel több az egy héttel korábbi 110,10-nél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!