Koronavírus - Három lépcsős lesz a karantén fokozatos feloldása Franciaországban

Koronavírus, 2020.11.22

Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént - mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

"Az enyhítések három fokozatban a járvány alakulásától és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek kockázataitól függően fognak megvalósulni: először december 1. körül, aztán az év végi ünnepek előtt, és végül 2021 januártól" - mondta a kormányszóvivő.

Megerősítette, hogy a járványhelyzet javulása miatt a kereskedelem egy héten belül újraindulhat a karácsonyra való tekintettel, miután a december az egyik legfontosabb időszak az árbevétel szempontjából.

A vendéglátóhelyek, amelyeket a vírus terjedése szempontjából a legveszélyeztetettebb helynek tartanak a hatóságok, még nem nyithatnak ki, és a kijárási korlátozások is egyelőre érvényben maradnak.

A vonatok december 14-től azonban már teljes kapacitással közlekednek, és a jegyek is lefoglalhatók, amiből arra lehet következtetni, hogy ekkortól szűnhet meg a lakhelyelhagyási tilalom.

Emmanuel Macron francia államfő kedd esti televíziós beszédben ismerteti, hogy mely korlátozást mikor lehet megszüntetni.

Az elnök elsősorban a bizonytalanságot szeretné felszámolni, és kiszámíthatóságot akar teremteni a következő hetekre. "Nincs rosszabb a bizonytalanságnál és annál az érzésnél, hogy soha nem lesz vége a kedélytelenségnek" - mondta a lapnak a köztársasági elnök.

"Koherenciára, egyértelműségre, irányra van szükség. Hogy mindannyian tudjuk, hova tartunk és hogyan jutunk el oda. Ez nehéz, mert a pandémia lényege, hogy kiszámíthatatlan, és az egész világot érinti. De a bizalom a kulcs, amely önmagában a siker kulcsa" - fogalmazott Emmanuel Macron a vasárnapi lapnak adott interjúban.

A járvány második hulláma a hét elején tetőzött Franciaországban 33 ezer kórházi ápolttal és 4900 súlyos beteggel az intenzív osztályokon, azóta csökkenek a számok. A vírus reprodukciós rátája már kevesebb mint 1, azaz nem minden fertőzött adja tovább a fertőzést, de a járványmutatók még azon a szinten vannak, mint az éjszakai kijárási tilalom kihirdetésekor. A korlátozások teljes feloldása pedig csak akkor lesz lehetséges a kormány szerint, ha a napi esetszám 5 ezer alá csökken.

Kilenc nagyvárosban október 17-én lépett életbe éjszakai kijárási korlátozás 20 millió ember számára, amit egy héttel később a franciák kétharmadára kiterjesztettek, majd október 30-tól az egész ország karantén alá került.

Szombaton 17 881 új estet tártak fel a hatóságok, ami 5 ezerrel kevesebb, mint pénteken, és töredéke a két héttel ezelőtti több mint 60 ezres rekordnak. Az elhunytak száma 276-tal 48 518-ra emelkedett az előző napi 348 után. Kórházban 31 365-en vannak jelenleg, közülük 4500-an súlyos állapotban.

A kormányszóvivő azt is jelezte, hogy Franciaország három vakcinagyártóval írt alá szerződést, három másikkal is nagyon "előrehaladottak" a tárgyalások, és másokkal is egyeztet, mégpedig "szerződésenként átlagosan 30 millió oltóanyagról". Az oltás kötelezővé tétele megosztja a francia politikusokat, a szóvivő szerint erről a kérdésről később születhet döntés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!