Koronavírus - Helyreáll a kishatárforgalom Ausztria és Bajorország között

Koronavírus, 2021.05.11

Szerdától helyreáll a kishatárforgalom Ausztria és Bajorország között - jelentette be Markus Söder bajor miniszterelnök kedden a Sebastian Kurz osztrák kancellár látogatása alkalmából tartott közös sajtótájékoztatón Münchenben.

A bajor-osztrák határon december óta szigorú korlátozás volt érvényben, amely akkor lépett életbe, mikor Németország Tirolt is - Csehország és Szlovákia mellett - "vírusmutációs területté" nyilvánította. A kategorikus szabályozás megsértése kétezer euró büntetéssel járt, mely elsősorban az ingázóknak nehezítette meg az életét.

A javuló járványügyi mutatóknak köszönhetően azonban mindkét fél nyitásokat tervez, Bajorország május 21-étől, Ausztria május 19-étől enyhít az eddigi korlátozásokon.

Az osztrák kancellár kiemelte, hogy a továbbiakban a beoltottak, a betegségből felgyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők egyenlő jogokat élveznek, tehát az Ausztriába történő beutazást bármelyik igazolás megléte esetén már nem nehezíti karanténkötelezettség, amennyiben nem a legmagasabb kockázati besorolású országból érkeznek. Ebbe a csoportba jelenleg csak a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília és India tartozik.

Söder hangsúlyozta, hogy Bajorország ugyan nem tesz egyenlőségjelet a beoltottak, gyógyultak és teszteltek között, mi - mint fogalmazott - valamivel óvatosabbak vagyunk, de a turizmus felélesztése érdekében lépni kell.

A bajor miniszterelnök örömét fejezte ki, hogy Tirolban sikerült megfékezni a dél-afrikai vírusmutációt, és, hogy Ausztria túl van a koronavírus-járvány harmadik hullámán. A százezer lakosra vetített egyheti átlagos új megbetegedések száma Ausztriában 95,1, míg Bajorországban 116.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 870 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 632 766 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 1218, az intenzív kezelésre szorulók 366-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 21-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 413-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 607 712.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!