Koronavírus - Jóváhagyta a nemzeti helyreállítási tervet a cseh kormány

Koronavírus, 2021.05.17

Jóváhagyta a koronavírus-járvány okozta válság miatt szükségessé vált nemzeti helyreállítási tervet a cseh kormány, ennek keretében mintegy 200 milliárd koronát (2770 milliárd forintot) fektet be az állam az országban - közölte Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn a Twitter internetes közösségi oldalon.

Az Európai Unió helyreállítási alapjától várhatóan 172 milliárd koronát kap Csehország erre a célra, míg további mintegy 20 milliárdot mint önrészt a cseh kormány biztosít saját forrásaiból.

Az összeg legnagyobb részét, 91 milliárd koronát infrastrukturális fejlesztésekre és az úgynevezett zöld átalakításra különítették el - mutatott rá Havlícek.

Éghajlatvédelmi programokra az összeg 41 százalékát, míg a digitális átalakításra a 23 százalékát fordítják. A helyreállítási terv keretében felhasználható források többi részét a továbbképzésekre, a munkapiac fejlesztésére, a kutatásokra, a vállalkozások támogatására és az egészségügyre fordítják majd.

"A nemzeti helyreállítási terv olyan stratégiai dokumentum, amelynek alapján Csehország pénzügyi támogatást kér Brüsszeltől mintegy 172 milliárd korona értékben. A tervezett beruházások összértéke 199,902 milliárd korona, amelyben a nemzeti rész is benne van. A tervet az Európai Bizottságnak és az Európai Unió Tanácsának kell jóváhagynia" - olvasható a kormány hétfőn elfogadott határozatában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!