TV műsor

Koronavírus - Jóváhagyta az Európai Bizottság a szlovák helyreállítási tervet

Koronavírus, 2021.06.21

Az Európai Bizottság (EB) pozitív elbírálásban részesítette Szlovákia helyreállítási tervét - jelentette be Ursula von de Leyen, az EB elnöke Pozsonyban hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási terv keretében Szlovákia 6,3 milliárd eurónyi forráshoz férhet hozzá.

Von der Leyen a sajtótájékoztatón kedvezően értékelte, hogy Szlovákia az elsők között adta le helyreállítási tervét, amelyet az uniós politikus ambiciózusnak, minőséginek és a kritériumok szempontjából megfelelőnek minősített. "Örömmel jelenthetem be, hogy az Európai Bizottság zöld utat adott a szlovák helyreállítási tervnek, amelynek értéke 6,3 milliárd euró" - mondta von der Leyen, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte. "Nagy nap a mai" - mondta a terv jóváhagyása kapcsán Eduard Heger szlovák miniszterelnök, aki szerint a helyreállítási terv jelentős mértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy országa "előrelépjen". Ugyanakkor hozzátette: a neheze - vagyis maga a terv megvalósítása - még hátravan.

A szlovák helyreállítási tervben meglehetősen nagy - a teljes összeg 43 százalékát kitevő - tételként szerepelnek a klímavédelemmel kapcsolatos intézkedések. Ezen belül például 712 millió eurót szánnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedés fejlesztésére, 530 millió eurót a háztartások energetikai hatékonyságának a növelésére, és csaknem 160 millió euró jut a folyók revitalizációjára és arra, hogy növeljék az erdők ellenállását a klímaváltozás következményeivel szemben.

A szlovák tervezet szerint a 6,3 milliárd eurós keretösszeg második legnagyobb tétele - 21 százaléka - a digitalizációs folyamat céljait szolgálja majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!