Időjárás
meteoblue
TV műsor

Koronavírus - Kásler: komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport

Koronavírus, 2022.01.10

Komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokból tudományos értékű nemzetközi közlemények szülessenek, illetve a kormány számára olyan cselekvési javaslatok kidolgozása, amelyek érdemben tudják befolyásolni a járvány további időszakát - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

Koronavírus - Kásler Miklós tájékoztatója az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport üléséről Kásler Miklós az ülés után újságíróknak elmondta, a kutatások foglalkoznak az állandóan változó vírus "felépítésével", a mutációkkal, azzal, meddig tekinthető a vírus - biológiai, járványügyi szempontból - az eredeti vírusnak; foglalkoznak a vírus biológiai tulajdonságával, változó fertőzőképességével, az általa okozott betegségek jellegével, súlyosságával.

"Önálló fejezet" annak meghatározása, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák mennyire hatásosak az újabb és újabb mutációk ellen, mikor kell új oltóanyagot kifejleszteni, és a rendelkezésre álló vakcinákkal milyen oltássorrenddel lehet elérni a legtöbb eredményt - ismertette a miniszter.

Kásler Miklós hozzátette: az epidemiológiai adatokból következtetni tudnak a fertőzöttek számára, a vírus okozta betegség súlyosságára, a kórházak leterheltségére és a betegség végkifejletére.

Kiemelte: a vírus tulajdonságainak vizsgálata mellett ugyanennyire fontos az emberi szervezet védekezőképességének vizsgálata is.

A miniszter elmondta, az egyik kitűzött kutatási cél, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján tovább "finomítsák, pontosítsák" a különböző vakcinák beadásának sorrendjét. Mindezeket immunológiai paraméterek - humorális (ellenanyagszint) és a sejtes immunitás - szerint is vizsgálják.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Kásler Miklós

Galériánk

Koronavírus - Kásler Miklós tájékoztatója az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport üléséről Koronavírus - Kásler Miklós tájékoztatója az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport üléséről Koronavírus - Kásler Miklós tájékoztatója az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport üléséről
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!