Koronavírus - Lemondta moszkvai útját a cseh kormányfőhelyettes

Koronavírus, 2021.04.17

Lemondta szombaton a jövő hét elejére tervezett, már nyilvánosan bejelentett moszkvai látogatását Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter.

"Tervezett moszkvai utam nem valósul meg. A miniszterelnökkel megállapodtunk, hogy szükség van részvételemre a hétfői kormányülésen" - indokolta Hamácek az út lemondását szombaton a Twitteren megjelent bejegyzésében.

Az ellenzék vezetői Hamácek indoklását hiteltelennek, félrevezetőnek minősítették. A hétfői kormányülés már nyilvánosságra hozott napirendje szerint ott Hamácek semmilyen javaslatot nem terjeszt kollégái elé.

Hamácek szerdán közölte, hogy hétfőn három napra Moszkvába utazik, ahol a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséről fog tárgyalni. A tervet azonnal nyilvánosan bírálta Andrej Babis kormányfő és a jobboldali cseh ellenzék vezetői is.

"Az út nem ideális, nem megfelelő időben történne" - jelentette ki ismételten Babis. A kormányfő továbbá azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés nem tartozik Hamácek munkakörébe, s ráadásul Csehország már konkrét ajánlattal rendelkezik Oroszországtól a Szputnyik V vakcina szállításáról. Andrej Babis szerint az oroszok már felajánlották a cseheknek, hogy azonnal tudnának mintegy 300 ezer Szputnyik V vakcinát szállítani, az ezt követő három hónapban pedig havonta 150 ezer adagot. Az ellenzéki politikusok szerint a cseh-orosz viszony mélyponton van, s Hamácek moszkvai útja nem helyénvaló. Cseh külügyminiszter már másfél évtizede nem járt Moszkvában.

Petr Arenberger egészségügyi miniszter szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által eddig jóvá nem hagyott vakcinákat, köztük a Szputnyikot is, Csehországban egyelőre klinikai teszteléseken próbálhatnák ki.

A Szputnyik V vakcina beszerzését Csehországban elsősorban Milos Zeman államfő szorgalmazza. Prágában nyílt titok, hogy Jan Blatny volt egészségügyi miniszternek alapvetően Zeman nyomására kellett megválnia bársonyszékétől azért, mert ellenezte, hogy Csehországban az EMA által még jóvá nem hagyott vakcinákat is használjanak. Zeman Tomás Petrícek napokban menesztett cseh külügyminiszternek is felrótta, hogy ellenezte a Szputnyik V vakcinát.

Petrícek utolsó sajtótájékoztatóján politikai döntésnek minősítette menesztését a tárca éléről és bírálta Babist, hogy másoktól magához vonta a vakcinabeszerzés jogát.

Csehországban vakcinahiány mutatkozik, ami hátráltatja az oltási folyamatot. A szaktárca statisztikája szerint eddig összesen 2,3 millió vakcinát adtak be az orvosok, mindkét dózist több mint 800 ezer ember kapta meg.

A koronavírus-járvány ugyanakkor az utóbbi hetekben egyre gyengül. Pénteken a cseh kórházakban 4400 covidos beteget kezeltek, ami tavaly október óta a legalacsonyabb szám. A súlyos esetek száma már ezer alatt van.

Az új igazolt fertőzések száma pénteken 3300-ra csökkent, ami szintén a legalacsonyabb napi esetszám tavaly október óta. A napi halálozások száma száz alá esett vissza, két hete még ennek a duplája volt. A járvány lassulását bizonyítja az is, hogy a reprodukciós ráta egy alatt mozog.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!