Koronavírus - Meghaladta az 50 milliót a beadott oltásdózisok száma Nagy-Britanniában, Johnson szerint még indokolt az óvatosság

Koronavírus, 2021.05.03

Meghaladta az 50 milliót a koronavírus ellen beadott első és második oltási dózisok együttes száma Nagy-Britanniában - közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter hétfőn a Twitteren.

Boris Johnson miniszterelnök szerint azonban továbbra is indokolt az óvatosság, különösen a külföldi utazások újbóli engedélyezésével.

Matt Hancock hétfői bejelentése az 50 millió beadott oltási dózisról várható volt, mivel a brit egészségügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy addig több mint 49,8 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból, és a brit oltási program jelenlegi üteme alapján naponta átlagosan több mint félmillióan részesülnek az első vagy a második oltási dózisból.

A szaktárca által hétfőn késő este ismertetett részletes adatok alapján a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 34 588 600-an részesültek, közülük 15 500 949-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 50 089 549 adagot adtak be Nagy-Britanniában a koronavírus elleni oltásból.

A minisztérium közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában egy, a hétfő este zárult egy hétben 105 páciens halt meg a koronavírus-fertőződés okozta Covid-19 betegségben országszerte.

Az elmúlt egy napban jelentett egyetlen haláleset a legalacsonyabb napi halálozási szám tavaly nyár óta.

Az utóbbi egy hétben történt halálesetek száma 35,2 százalékkal alacsonyabb az előző egyheti időszakban bejelentett halálozásokénál.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben.

Matt Hancock a 50 milliós dózisszám elérést bejelentő hétfői nyilatkozatában utalást tett arra, hogy az oltási program előrehaladása és a járványügyi mutatók folyamatos javulása a korlátozások jelentős enyhítéséhez vezethet. Úgy fogalmazott: az oltási kampánynak köszönhetően tartható lesz a nyitási menetrend, és "tudom, hogy mindnyájunknak nagyszerű brit nyarunk lesz".

Boris Johnson azonban hétfői vidéki látogatásán, újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a koronavírus-fertőzések újbóli behurcolásának veszélye miatt nagyon óvatosan kell eljárni a külföldi utazások engedélyezésével.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások alapján Angliából - nagyon kevés számú, nyomós indok kivételével - nem szabad külföldre utazni. Hasonló szabályozás érvényes az Egyesült Királyság többi országában is.

A turisztikai célú külföldi utazások engedélyezését a brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

Johnson azonban hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kormány szeretne "valamilyen mértékű nyitást" a külföldi utazásokban május 17-től, de a lehető legnagyobb óvatossággal kell eljárni, mivel senki nem akarja, hogy a kór máshonnan ismét bejusson az országba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!