Koronavírus - Meghalt 111 beteg, 1513-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Koronavírus, 2021.01.15

Meghalt 111, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1513 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Koronavírus térkép - 2021.01.15. A kormányzati portálon azt írták: 349 149-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 177-re emelkedett.

A gyógyultak száma 225 021, az aktív fertőzötteké 112 951. Kórházban 4600 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 25 678-an vannak, a mintavételek száma 2 918 096-ra nőtt.

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió anyag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) több tízmilliárd forint értékben. Ezekből még csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.

Eddig 129 860 ember beoltásához elegendő oltóanyag érkezett az országba, amelynek nagy részét már felhasználták. A kormány azonban lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és szállítást, és úgy véli, hogy a magyar emberek egészségének és életének megóvásáért az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése. Ehhez a kormány kész további pénzügyi fedezetet biztosítani, az ezzel kapcsolatos feladatokkal pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg. Az erről szóló kormányhatározat csütörtökön jelent meg - írták.

Közölték: csütörtök estig 105 728-an kaptak oltást, többségében egészségügyi dolgozók, de mintegy hétezer idősotthonban lakó és dolgozó is szerepel közöttük. Hétvégén folytatódik a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása, a helyszínre érkező oltócsapatok mintegy háromezer embert terveznek beoltani a Moderna-vakcinával.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás az egészségügyben, az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további csoportoknál, azt követően pedig megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton eddig több mint egymillióan regisztráltak - tették hozzá.

A tájékoztatás szerint péntek 14 óráig regisztrálhatnak a hétvégi tesztelésre a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók, többi között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban és gyermekvédelemben dolgozók.

A tesztelést a kormányhivatalok szervezik január 16-17-én, országszerte több mint 120 mintavételi ponton.

Jelentkezni a www.szocszures.kh.gov.hu honlapon lehet. A teszteléshez ki kell tölteni egy adatlapot is, amely az Szociális Ágazati Portálról tölthető le. A kormányhivatalok azt kérik, hogy aki teheti, az adatlapot két példányban, immár kitöltve vigye magával a megjelölt mintavételi pontra, ezzel is elősegítve a tesztelés minél gyorsabb lebonyolítását.

Kiemelten fontosnak nevezték az idősek és a krónikus betegek védelmét. Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

Magán- és családi - például születésnapi - rendezvények maximum 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.

Minden rendezvény - köztük a kulturális események - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek, esküvők pedig csak lakodalom nélkül tarthatók meg. A közterületi parkolás ingyenes.

A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

"Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon" - írták. Ahhoz, hogy a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, a halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak számát bővítették.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (65 375) és Pest megyében (43 434) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (19 870), Győr-Moson-Sopron (19 806) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 515). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7383).
(MTI)

Címkék

Koronavírus Covid-19 SARS-CoV2
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!