Koronavírus - Meghalt 193 beteg, 5525-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Koronavírus, 2020.12.05

(MTI) - Meghalt 193, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 5525 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton.

Covid-19-20201205 A kormányzati portálon azt írták: 243 581-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 5706-ra emelkedett, a gyógyultak száma 70 396.

Az aktív fertőzöttek száma 167 479. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.

Kórházban 7695 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 637-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 53 315-en vannak, a mintavételek száma 1 918 043-ra emelkedett.

Kiemelték: egész Európában nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések.

Hozzátették, a kormány, az operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, hétfőn várhatóan döntés születik arról, hogy milyen rendelkezések követik a december 11-én lejáró korlátozó intézkedéseket és milyen szabályok vonatkoznak majd az ünnepekre.

Este 8 óra és reggel 5 óra között jelenleg kijárási tilalom van érvényben, amely alól például az igazoltan munkába járók mentesülnek. Az élelmiszerüzletekbe, patikákba, drogériákba hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek be, de az idősek más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, majd a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások - például fodrász, masszőr, személyi edző - a szokott rendben működhetnek, a kijárási tilalom szabályainak betartása mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos eddigi szabályok továbbra is érvényesek. A 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. A területek kijelölése a polgármesterek feladata. Sporttevékenység közben, a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele miatt tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, a fedett uszodákat, a múzeumokat, a könyvtárakat, a mozikat, az állatkerteket, a korcsolyapályákat.

Kiemelték, hogy a vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozóknál. 181 506-an teszteltették magukat, közülük 2,44 százaléknak, 4436 embernek lett pozitív a mintája. A teljes érintett létszámra vonatkoztatva a pozitivitás 1,64 százalék, ami hasonló az elmúlt időszakban Szlovákiában és Bajorországban elvégzett nagycsoportos tesztek eredményéhez.

(. ..)

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (50 786) és Pest megyében (31 617) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (15 479), Borsod-Abaúj-Zemplén (14 604), Hajdú-Bihar (13 335) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (12 454). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (4007).
(MTI)

Címkék

Koronavírus Covid-19 SARS-CoV2
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!