Koronavírus - Meghalt 245 beteg, 8053-mal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Koronavírus, 2021.04.10

Meghalt 245, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 8053 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szombaton, kiemelve: eddig 2 760 938 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 171 475-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Koronavírus térkép - 2021.04.10. A kormányzati portálon azt írták: 713 868-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 23 211-re, a gyógyultaké 423 366-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 267 291-re nőtt. Kórházban 10 921 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1344-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 47 041-en vannak, a mintavételek száma 4 897 922-re nőtt.

Közölték: miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a korlátozások lépcsőzetes feloldása: a kijárási tilalom este 10 óra és reggel 5 óra között van érvényben. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

Az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva, és átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a boltokban.

Nyitva lehetnek a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók is. A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. A vendégek csak az ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe.

A pedagógusok oltását követően az általános iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra. Az érettségik minél biztonságosabb lebonyolításáért a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás. Főszabály szerint az érettségit csak írásban tartják meg.

A járvány elleni jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések továbbra is - április 19-ig meghosszabbított hatállyal - érvényben vannak. A legfontosabb intézkedések között említették, hogy a maszkviselés lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket, szabadidős sport tevékenység viszont a kijárási tilalmon kívüli időszakban továbbra is folytatható.

Április 19-ig érvényben maradnak a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok is.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Tudatták: folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer- és Szputnyik V-vakcinákkal tudnak oltani.

"A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat" - írták, hozzátéve: a harmadik hullám kezdete óta újabb 1,5 millióval nőtt, és már a 4 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását.

Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról, és gondoskodik az oltás megszervezéséről.

Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért.

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac) várható 24 millió adag vakcina. Ezekből eddig a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcina van lekötve. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Emlékeztettek: az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását.

Kiemelték: a járvány továbbra is intenzíven terjed, a brit vírusváltozat több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása változatlanul elengedhetetlen.

A kórházakban és idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet - tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (131 764) és Pest megyében (99 722) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (40 051), Borsod-Abaúj-Zemplén (39 783) és Hajdú-Bihar megye (37 945). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala (15 580).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!