Koronavírus - Meghalt 65 beteg, 3286-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Koronavírus, 2020.10.30

Meghalt 65 krónikus beteg, és újabb 3286 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Covid-19-20201030 A kormányzati portálon azt írták: 71 413-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 1699-re emelkedett, 17 953-an már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 51 761. Az aktív fertőzöttek 27 százaléka, az elhunytak 34 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 3753 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 26 396-an vannak, a mintavételek száma 1 048 580.

Kiemelték: a járvány második hulláma meredeken emelkedő szakaszban van egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan nő. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett megtartsa az ország működőképességét, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában.

Jövő héttől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken kötelező a maszk használata, hétfőtől pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken maszkot kell viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést, és emelkedett a hatósági házi karantén megszegése esetén kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 órakor be kell zárni - írták.

Közölték: az őszi szünet alatt az iskolákban fertőtlenítő nagytakarítást végeznek, és 86 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet.

A vírus közösségi terjedésének fékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás - emelték ki.

Hozzátették: az egészségügyi védekezés részeként már tart az influenza elleni ingyenes oltások beadása; folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van. Az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket - hangsúlyozták.

A vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégezniük a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki - írták.

Közölték azt is: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (19 562) és Pest megyében (8985) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (4517), Győr-Moson-Sopron (4362), Szabolcs-Szatmár-Bereg (3737) és Hajdú-Bihar megye (3434). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (717).
(MTI)

Címkék

Koronavírus Covid19 SARS-COV2
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!