Koronavírus - Meghosszabbították a német kormány különleges felhatalmazását

Koronavírus, 2021.03.04

Meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást.

A kormánypárti frakciók - a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának - közös előterjesztését név szerinti szavazáson 367 igen szavazattal, 293 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

A CDU/CSU-frakcióból - 223 igen szavazat mellett - hét képviselő leszavazta a javaslatot és ketten tartózkodtak, a szociáldemokratáknál 144-en szavaztak igennel, és egy képviselő tartózkodott. Az ellenzéki oldalon valamennyi frakció összes képviselője nemmel szavazott.

A Bundestag három hónapig, június végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével szemben.

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen az egészségügyi minisztériumnak, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket.

A szaktárca a különleges felhatalmazás alapján a többi között az oltási kampányról hozott rendeleteket, a belügyminisztérium pedig a védekezést szolgáló beutazási korlátozásokról és karanténszabályokról.

Csütörtökön a Bundestag egy másik döntéssel megállapította, hogy a SARS-CoV-2 miatt továbbra is országos jelentőségű járványhelyzet áll fenn. Erről ugyancsak a kormánypárti frakciók terjesztettek elő indítványt. Elnyerték az ellenzéki oldalon a Zöldek és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) támogatását is.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselői tartózkodtak. A jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) képviselői elutasították az indítványt, megítélésük szerint nincs országos jelentőségű járványhelyzet.

Az így végül nagy többséggel elfogadott határozatban a többi között kifejtették, hogy a járványhelyzet világszerte "nagyon dinamikus", Németországban pedig különösen a SARS-CoV-2 új változatainak terjedése veszélyes. Mint írták, a legfőbb cél továbbra is az emberek életének és egészségének védelme, és az egészségügyi rendszer túlterhelődésének megakadályozása.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 11 912 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 11 869-hez képest. A hétnapi fertőzésgyakoriság - az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma - 64,70. Egy héttel korábban 61,70 volt.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 471 942 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 358 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 71 240-re emelkedett Németországban.

A december végén elindított oltási kampányban az utóbbi időszakban naponta átlagosan 170 ezer oltást - nagyjából tizenöt másodpercenként egyet - adtak be. A szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint legalább egy adagot 6 813 173 ember, a lakosság 5,5 százaléka kapott, és közülük 2 271 784 ember, azaz a lakosság 2,7 százaléka már mindkét adagot megkapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!