Koronavírus - Megszüntetik a maszkviselési kötelezettséget a németországi távolsági közlekedésben

Koronavírus, 2023.01.13

Visszavonják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló maszkviselési kötelezettséget a németországi távolsági közlekedésben - jelentették be pénteken Berlinben.

Az FFP2 minősítésű maszk viselését előíró országos szabály február 2-tól nem érvényes - mondta Karl Lauterbach szövetségi egyészségügyi miniszter.

Így már csak az egészségügyi intézményekben - kórházakban, rendelőkben, ápolási otthonokban - kell majd maszkot viselni Németországban február elejétől, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) helyi szétterjedésének harmadik évfordulójától.

Karl Lauterbach tájékoztatóján kiemelte, hogy a járványhelyzet stabil, és nem kell tartani új téli fertőzéshullámtól, ezért az április elejére tervezett lazításnál hamarabb lehet felszámolni az utolsó nagyobb szövetségi szintű korlátozást.

A jogszabályi kötelezettségek helyett az önálló, egyéni felelősségvállalásra lehet helyezni a hangsúlyt - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy minden utazót arra biztat, hogy önkéntesen, külön előírás nélkül is viseljen maszkot a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben.

A helyi közlekedésre vonatkozó járványvédelmi előírásokat a tartományi kormányok alakítják Németországban. Több tartományban - köztük Bajorországban és Schleswig-Holsteinban - már eltörölték a maszkviselési szabályt, amely azonban az ország nagy részén, például Berlinben, Hamburgban és Baden-Württembergben még érvényben van.

A legtöbb járványlassító korlátozást már tavaly nyáron visszavonták minden tartományban. Ugyanakkor a felsőlégúti betegségek őszi-téli szezonja jóval erősebb, mint az utóbbi években. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) becslése szerint január első hetében héten nagyjából 1,4 millióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 4 millió körül lehetett az új megbetegedések száma a 84,1 millió lakosú országban.

A betegektől vett minták legnagyobb részében, 20 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó az RSV 17 százalékos aránnyal. Ez főleg kisgyermekeket fertőz meg, és terjedése több tartományban erősen megterheli a csecsemő- és gyermekgyógyászati kórházi osztályokat és a gyermekgyógyászati klinikákat. A SARS-CoV-2 jelenlétét a minták 6 százalékában mutatták ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!