Koronavírus - Megtorpant a regisztrált Covid-19 esetek csökkenése az Egyesült Államokban

Koronavírus, 2021.02.26

Aggodalomra ad okot a regisztrált Covid-19 esetek és a járvánnyal kapcsolatos kórházi kezelések visszaesésének közelmúltbeli megtorpanása az Egyesült Államokban - figyelmeztetett pénteken Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Januárhoz képest az elmúlt hetekben az új esetek és a kórházi kezelések száma is csökkent, és a múlt héten a halálozások száma is apadt - hívta fel a figyelmet Walensky. A szakember úgy fogalmazott: "A legfrissebb adatok azonban azt jelezhetik, hogy ezek a visszaesések megtorpanhatnak és a CDC-nél ezt nagyon aggályosnak tartjuk."

A központ igazgatója szerint a különböző koronavírus-variánsok terjedése is problémákat okozhat. "A CDC azt jósolja, hogy a mutációk - mint például a B.1.1.7 változat, amely körülbelül 50 százalékkal jobban terjed, mint az eddigi domináns törzs - a Covid-19 uralkodó változatai lehetnek március közepére. Ezeknek a mutációknak a kezdeti hatásait láthatjuk most a legfrissebb adatokban " - mondta Walensky.

A szakember hozzátette: becsléseik szerint az úgynevezett brit variáns most a megbetegedések körülbelül 10 százalékát okozza az Egyesült Államokban. Walensky arról is beszélt, hogy a hét elején új kutatások láttak napvilágot a New York-ban megjelent a B.1.526 és a Kaliforniában kimutatott B.1.427 változatokról, amelyek - mint hozzátette - szintén könnyebben terjednek, és nagymértékben hozzájárulnak a fertőzések terjedéséhez ezekben a körzetekben.

"Lehet, hogy mi úgy érezzük, hogy végeztünk a vírussal, de nyilvánvaló, hogy a vírus még nem végzett velünk" - fogalmazott a CDC igazgatója, hangsúlyozva, hogy most nincs itt az ideje a lazításnak, továbbra is szigorúan be kell tartani az előírásokat: például a maszkok viselését és az összejövetelek elkerülését.

A Fehér Ház pénteken felszólította a vállalatokat, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket a járvány elleni küzdelem érdekében, azaz például követeljék meg az alkalmazottjaiktól a maszkviselést és tartsanak nekik továbbképzéseket a járvánnyal kapcsolatban. A Biden-kabinet is egy széles körű kampányon dolgozik, amelyben az amerikaiakat tájékoztatják az oltásokról. A szakemberek egybehangzó véleménye ugyanis, hogy az Egyesült Államokban több mint 500 000 emberéletet követelő vírust csak a vakcinák segítségével lehet kordában tartani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!