Koronavírus - MNB: nem emelkedik a moratórium után a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete

Koronavírus, 2020.05.19

Nem emelkedik januártól a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete azoknál, akik a koronavírus-járvány miatt igénybe vették a hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Binder István azt mondta, hogy a törlesztőrészletek emelkedése helyett a futamidő lesz hosszabb, de a kamatok nem adódnak hozzá a tőkéhez.

Példaként elmondta, hogy egy nyolcmillió forintos tőketartozással, még tíz év futamidővel rendelkező hitel futamideje a 9 hónap moratóriumon felül, a kamatok miatt még körülbelül 3-4 hónappal hosszabbodhat meg. Megjegyezte azt is, aki nem szeretne hosszabb futamidőt, választhat magasabb törlesztőrészletet is.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete változhat, de nem a hiteltörlesztési moratórium, hanem az eredeti szerződéses feltételek - változó kamatozás - miatt. Binder István ennek elkerüléséért az ilyen hitellel rendelkezőknek azt javasolja, hogy szerződésmódosítással fixálják a kamatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!