Koronavírus - MSZP: a kormány továbbra is vegyen részt a közös uniós vakcinabeszerzésben!

Koronavírus, 2021.11.23

A magyar kormány továbbra is vegyen részt a koronavírus elleni vakcinák közös európai uniós beszerzésében - szólított fel az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP) képviselője kedden.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Ujhelyi István a Facebook-oldalán, az EP épületéből közvetített online sajtótájékoztatón elfogadhatatlannak és felelőtlen döntésnek nevezte, hogy az Orbán-kormány kilép az unió közös vakcinabeszerzéséből.

Hozzátette: az EU májusban született harmadik közös vakcinabeszerzése 1,8 milliárd adag Pfizer-Biontech-vakcináról szól; ebből Magyarországnak 19,5 millió lekötött és 19,5 millió opcionális, később megvásárolható adag vakcina járna, de a magyar kormány nem kéri.

Kitért arra, hogy már az is megütközést keltett az EU-ban, hogy egyetlen tagállami kormányként a magyar volt az, amely kétmillió embert oltott be az unióban nem engedélyezett oltóanyagokkal.

Szerinte ebben nem az egészség védelme, hanem a fideszes körök nyerészkedése volt a kormány mozgatórugója.Megjegyezte, a kínai Sinopharm-oltóanyagot rendkívül magas áron, ráadásul egy, a kormányzati szereplőkkel összefüggésbe hozható és magas jutalékot bezsebelő közvetítőcégen keresztül hozták be az országba.

Ujhelyi István az uniós vakcinabeszerzésből történő kilépést is a kormányzati körök gazdasági nyerészkedésével magyarázta.

Szerinte fideszes körök találták ki a debreceni nemzeti oltóanyaggyárat, ahol viszont eddigi információk szerint keleti vakcinákat gyártanának majd.

"A nemzeti oltóanyaggyár egy fideszes buli, de a mi életünk nem az!" - hangoztatta.

Jelezte, ha a mostani kormány nem csatlakozik ismét a közös uniós beszerzéshez, az áprilisi választások után győztes ellenzék alakította új kormány majd megteszi ezt.
(MTI)

Címkék

Ujhelyi István MSZP
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!