Koronavírus - MSZP: a magyar kormány egyeztet a gyártókkal, hogy mennyi vakcinát szállítsanak

Koronavírus, 2021.01.20

A magyar kormány egyeztet a koronavírus elleni vakcinát gyártó cégekkel arról, hogy pontosan mikor, hova és mennyi vakcinát szállítsanak - hívta fel a figyelmet szerdán az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője, aki szerint a kabinet megtéveszti választókat, amikor az oltásokkal kapcsolatban Brüsszelre mutogat.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán Brüsszelből közvetített online sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az EP közegészségüggyel foglalkozó bizottságának tagjaként más tagállami EP-képviselőkkel és tanácsadókkal egyeztetett a koronavírus elleni oltásokról, illetve az oltási igazolványról.

A képviselő a megbeszélésen elhangzottakból azt a következtetést vonta le, hogy a magyar kormány súlyosan hazudik, megtéveszti a választókat azzal, hogy az oltásokkal kapcsolatban hetek óta Brüsszelre mutogat.

Kifejtette: az Európai Bizottság hat vakcinagyártóval kötött keretszerződést, a tagállamokkal folyamatosan egyeztetve.

Hangsúlyozta, a tagállamok, köztük a magyar kormány ragaszkodott a teljes körű uniós engedélyeztetési eljárás lefolytatásához, kizárva ezzel az ideiglenes, vészhelyzeti engedélyezés lehetőségét.

Hozzátette: a tagállamok egyénileg egyeztették a szállítás részleteit. Az erről szóló szerződéseket azonban a kormány nem hajlandó kiadni, mert rögtön lebuktatná hazugságait - mondta Ujhelyi István.

Az EP-képviselő a magyar kormány kommunikációját okolta azért, hogy Magyarországon 49 százalékos az oltási kedv, míg az uniós átlag 70 százalék.

Ujhelyi István elmondta azt is, a magyar kormánynak a csütörtökön kezdődő európai tanácsi ülésen tisztáznia kell a többi tagállammal, hogy elfogadják-e az egységes európai oltási igazolványok leendő rendszerében azokat az európai engedéllyel nem rendelkező orosz és kínai vakcinákat, amelyeket a magyar kormány akar használatba adni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!