Koronavírus - MSZP: az Emmi jogtalanul tartott vissza közérdekű adatokat

Koronavírus, 2022.01.22

Az MSZP szerint a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata bebizonyította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "tudatosan visszaélt a hatalmával, és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza" - közölte a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Ujhelyi István hangsúlyozta, az adatvédelmi hatóság azért marasztalta el a tárcát, mert az visszatartja az által kikért, koronavírus-járvánnyal összefüggő közérdekű információkat.

Az MSZP EP-képviselője szerint elvárható lenne, hogy a történtek után Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere lemondjon, illetve hozzáférhetővé tegye a kikért adatokat.

Kiemelte, az ügyben kész bírósághoz fordulni, ha az Emmi harminc napon belül nem tesz eleget törvényi kötelezettségének, pártja kormányra kerülése esetén pedig mindenkit felelősségre vonnak, aki tudatosan titkolt el közérdekű adatokat a járványidőszakban.

Ujhelyi István emlékeztetett, az elmúlt időszakban egyebek mellett a koronavírusban szenvedő betegek oltottsági adatairól, valamint az uniós vakcinabeszerzés körülményeiről és az abban való kormányzati szerepvállalásról kérdezte a minisztériumot.

A szocialista politikus szerint a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és "hazudott annak részleteiről", mert "így akarta elfedni a mutyigyanút, az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!