Koronavírus - Német lap: szigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat a Bundestagban

Koronavírus, 2020.09.18

Szigorítják a fertőzésvédelmi előírásokat a német szövetségi parlamentben (Bundestag), miután megfertőződött egy képviselő az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) - jelentette pénteken a hírportálján a Der Spiegel című hírmagazin.

A házbizottság döntése szerint a parlament székhelyén (Reichstag) és irodaházaiban kötelező a szájat és az orrot takaró maszk viselése a felvonókban. Az összes többi közös használatú térben továbbra sem kötelező, hanem "nyomatékosan ajánlott" a maszkviselés. A képviselői irodák területére ez az ajánlás sem vonatkozik.

A felvonókról szóló új szabályról annak hatására döntöttek, hogy megfertőződött a legnagyobb ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselője.

Általános maszkviselési kötelezettséget jogi kételyek miatt eddig nem vezettek be. Az ellenzéki Zöldek szerint viszont legfőbb ideje rögzíteni, hogy a vírus terjedésének megakadályozáshoz kivétel nélkül mindenkinek maszkot kell viselni. Így az AfD-s képviselőknek is.

Ők "tüntetőleg nem viselnek maszkot, nem tartanak távolságot egymástól, és kézfogással üdvözlik egymást" - mondta a kormányzó jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló AfD-hez tartozó képviselő-kollégákról Britta Hasselmann, a Zöldek frakcióigazgatója.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) is kifogásolják az AfD-s képviselőtársak magatartását. Az egymással törődés "minimuma, hogy maszkot viselünk a Bundestagban, és ezt az AfD-s képviselőktől is elvárom" - nyilatkozott Thomas Oppermann, a parlament SPD-s alelnöke.

Pénteken az első napirendi pont tárgyalása előtti rövid beszédében a Bundestag elnöke, Wolfgang Schäuble is arra kérte a képviselőket, hogy ügyeljenek szájuk és orruk takarására. Elfogadható, ha valaki másként ítéli meg ennek az óvintézkedésnek a hasznosságát és a koronavírus-világjárvány veszélyességét, mint a többség, de az egymás iránti figyelmességhez hozzátartozik a maszkviselés - mondta a CDU-s politikus.

Németországban az utóbbi napokban meredeken emelkedett az új fertőzöttek száma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint 24 óra alatt 1916 új fertőzöttet regisztráltak, ami jelentős növekedés a megelőző heteket jellemző 1500 körüli szinthez képest.

Emelkedik a vírus úgynevezett reprodukciós rátája (R) is, a hétnapos mozgóátlag az utóbbi időszakban tapasztalt 1,00 körüli szintről péntekre 1,21-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 121 embernek adja át a kórokozót, vagyis a járvány erősödik.

A napi növekedés egyelőre nem terheli meg számottevően az egészségügyi ellátórendszert, de a súlyos esetek száma növekedésnek indult. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartása szerint országszerte 246 intenzív ágyon kezelnek a vírus okozta betegségben (Covid-19) szenvedő beteget, ami 26-tal több az egy héttel korábbi 220-nál, és 8-cal több az egy nappal korábbi 238-nál.

Az új fertőzöttekkel együtt 267 773 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-t Németországban. A Covid-19-cel összefüggő halálesetek száma héttel emelkedett, 9378-ra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!