Koronavírus - Német miniszter: az oltási kötelezettség szükséges, megfelelő és arányos intézkedés

Koronavírus, 2022.01.14

Az általános oltási kötelezettség szükséges, megfelelő és arányos intézkedés a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben - jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Karl Lauterbach a tájékoztatóján kiemelte, hogy a Covid-19 betegséget okozó új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változata - amely Németországban is elindította a járvány ötödik hullámát - egész biztosan nem az utolsó variáns, és akár az is előfordulhat, hogy az omikronhoz hasonlóan erősen fertőző, és a korábbi változatokhoz hasonlóan súlyos betegséget okozó változat alakul ki.

Így az oltási kampány kiteljesítése és az általános oltási kötelezettség bevezetése nélkül a légúti betegségek következő szezonjában, az idén ősszel ismét elölről kezdődne minden, megint járványügyi korlátozásokat kellene bevezetni, mert a lakosság jelentékeny része még mindig nem rendelkezne egyetlen adag oltással sem, vagy gyenge védettségű szervezettel találkozna az új variánsokkal.

Ezért a járvány megszüntetéséhez elengedhetetlen a felnőttekre vonatkozó általános oltási kötelezettség - mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus. Hozzátette, hogy az oltás mellett a Covid-19-re kifejlesztett gyógyszerek biztosítják majd a másik fő eszközt arra, hogy helyreálljon a megszokott társadalmi élet.

Az oltás nemcsak szükséges, hanem megfelelő eszköz is, mert "szinte egyáltalán nincs mellékhatása, és megvéd a súlyos megbetegedéstől" - emelte ki a legnagyobb tekintélyű német járványtani szakértők közé tartozó miniszter, megjegyezve, hogy a Covid-19 elleni vakcinák alkalmasságát sok milliárd beadott adag oltás bizonyítja.

A tervezett oltási kötelezettség továbbá arányos - fejtette ki Karl Lauterbach, kiemelve, hogy a lezárások, járványlassító korlátozások révén a társadalom eddig nagyon nagy áldozatot hozott az oltatlanok védelméért, akiktől ezért a jövőben elvárható az oltás beadatása.

Az oltási kötelezettségről a szövetségi parlament (Bundestag) dönt. A kormány álláspontja továbbra is az, hogy kizárólag a képviselőkre tartozó, lelkiismereti kérdésről van szó, ezért nem készül kormányzati előterjesztés. Ugyanakkor az egészségügyi minisztérium kész szakmai segítséget nyújtani az egyéni vagy csoportos képviselői javaslatok kidolgozásához - mondta Karl Lauterbach, jelezve, hogy a tárca végez is már ilyen szakmai előkészítő munkát.

Az ügy január 26-án kerül a parlament elé. A képviselők elsőként általános vitát folytatnak róla, konkrét szabályozási javaslatok nélkül. A 18 éven felüliek oltási kötelezettségéről szóló törvényt februárban fogadhatják el, a szabályok legkorábban márciusban léphetnek életbe.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője a szaktárca vezetőjével tartott tájékoztatón elmondta, hogy adataik szerint a lakosság nagyjából 5 százaléka utasítja el a Covid-19 elleni védőoltás beadatását teljes mértékben, végérvényesen.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a német lakosság bő kétharmada, 68 százaléka támogatja az oltási kötelezettséget. A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű felméréssorozatának új adatai szerint a legnagyobb arányban, 76 százalékos többséggel, az SPD-vel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzó Zöldek táborában támogatják az oltási kötelezettséget. A sor másik végén a legnagyobb ellenzéki erőtől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) követői állnak, körükben csupán 10 százalékos az oltási kötelezettség támogatottsága.

A szövetségi kormány adatai szerint péntekig a lakosság 72,5 százaléka - 60,3 millió ember - szerezte meg a teljes védőoltást a Covid-19 ellen. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 45,9 százaléka - 38,2 millió ember - kapta meg. Az oltatlanok 20,9 millióan vannak, a lakosság 25,1 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyermek, akinek egyelőre nincs oltóanyag.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!