Koronavírus - November végén érkeznek Romániába az új vírusváltozatok elleni első oltások

Koronavírus, 2022.11.08

November végén érkeznek Romániába a koronavírus új változatai elleni első oltások - jelentette ki kedden Alexandru Rafila román egészségügyi miniszter.

Rafila egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy későn érkeznek az oltások, de mint mondta, így sikerült jelentős összeget megtakarítani a költségvetésből, hiszen Románia azzal a helyzettel szembesült, hogy az idén hatmillió oltás szavatossági ideje lejárt.

Hozzátette, hogy az idén 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megvásárolnia Bukarestnek, de "mivel a hűtőszekrények már tele voltak, hatmillió dózis szavatossági ideje pedig lejárt, ezért a 19 millióból 7,5 milliót eladtak. A többi 11,2 millió adagról pedig megegyeztek a Pfizerrel, hogy csak három milliót vásárolnak meg. Mint mondta, erről a hárommillió adagról hamarosan aláírnak egy szerződést, így a hónap végéig várhatóan megérkeznek az első oltások, amelyek már az új vírusváltozatok ellen is védenek.

A tárcavezető közölte, hogy a 7,5 millió dózis értékesítésével hazája 150 millió eurót takarított meg, és további 150 millió euró elköltését előzték meg azzal, hogy csökkentették a megrendelt dózismennyiséget, így összesen legkevesebb 300 millió eurót fordíthatnak más célokra - magyarázta a miniszter.

A 19 millió lakosú Romániában 8 millió 139 ezer ember, vagyis a beoltható (5 év feletti) lakosság 44,9 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni oltást. Az immunizáció szinte teljesen leállt az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!