Koronavírus - Operatív törzs: szerdán 197-szer intézkedtek a rendőrök szabálytalan maszkviselés miatt

Koronavírus, 2021.01.14

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az elmúlt 24 órában 197 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiss Róbert alezredes elmondta: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta összesen 19 529-szer intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. 161 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb települések közterületén megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 48-at figyelmeztettek, 57-et helyszíni bírsággal sújtottak, 56-ot pedig feljelentettek.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein 4, üzletekben és bevásárlóközpontok területén pedig 32 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - tette hozzá.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 702 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506-ban pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Közölte: szerdán a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 333 ember ellen intézkedtek a rendőrök. Közülük ketten a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó rendelkezést szegték meg. A november 4-étől hatályos kijárási korlátozás, majd az azt november 11-étől felváltó kijárási tilalom alatt már 24 891 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek szabályszegővel szemben - mondta.

Szerdán is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 67 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartók ellen eddig 9660-szor intézkedtek.

Szerdán 10 984 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket, és 2709 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. Jelenleg 25 646-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2778-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A határon zökkenőmentes a forgalom, de a teherforgalomban a belépőoldalon Csanádpalotánál és Röszkénél 3-3 órás, Tompánál pedig 2 órás várakozási idővel kell számolni - ismertette az alezredes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!