Koronavírus - Oroszországban ismét túllépte a 10 ezret a napi új fertőzöttek száma

Koronavírus, 2021.06.09

Oroszországban szerdán ismét meghaladta a 10 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma.

Az orosz operatív törzs közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 10 407-tel 5 156 250-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb számú új fertőzés március 7-e óta.
A napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 16,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 269 456-ra, a halálos áldozatoké 399-cel 123 787-re, a felépülteké pedig 9814-gyel 4 736 446-ra emelkedett.
Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 305 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 526 112 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Moszkvában, ahol 4124 új esetet regisztráltak - ez a január 16. óta észlelt maximum - az önkormányzat bejelentette, hogy megszigorítja a járványügyi előírások, köztük a beltéri maszk- és kesztyűviselési kötelezettség betartását. A szabályok megsértéséért 4-5 ezer rubel (mintegy 16-20 ezer forint) bírság szabható ki.

Szergej Szobjanyin polgármester ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a helyzet súlyos, de újabb karantén bevezetése nélkül is kezelhető.

"Úgy gondolom, hogy a jelenlegi szakaszban enélkül is elboldogulunk" - mondta, amikor szerdán vendéglátóipari illetékesekkel találkozott.

Közölte, hogy Moszkvában hamarosan újabb kórházi kapacitásokat nyitnak majd meg új koronavírusos betegek kezelésére. A fővárosban ma erre a célra mintegy 10 ezer ágy áll rendelkezésre.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az esetszámnövekedés az emberek, köztük a nem vakcináltak megnövekedett nyári mobilitásának a következménye. Natalja Psenyicsnaja, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) központi járványügyi kutatóintézetének igazgatóhelyettese a TASZSZ-nak azt mondta, hogy Oroszország nem áll a megbetegedések újabb nagyarányú elterjedése előtt, ugyanakkor kifogásolta, hogy sokan nem tartják be a járványvédelmi előírásokat és nem oltatják be magukat, aminak következtében a SARS-CoV-2 tovább cirkulál a lakosság körében.

Az orosz parlament alsóháza szerdán harmadik, végleges olvasatában is megszavazta azt a törvénytervezetet, amely szavatolja, hogy az orosz állampolgárok ne csak az állami és az önkormányzati kórházakban, hanem a magánklinikákon is ingyenesen kaphassák meg a védőoltást.

A Szputnyik V honlapja szerint egyébként szerdáig 13 164 122 ember, a lakosság 9,01 százaléka kapta meg a vakcina mindkét komponensét. Egy injekciót további 17 645 947 ember kapott az első orosz oltóanyagból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!