Koronavírus - Oroszországban mérlegelik a korlátozások visszavonásának lehetőségét

Koronavírus, 2021.04.16

Jelentősen meghaladja a nyolcmilliót a Covid-19 ellen Oroszországban beoltottak száma, és a vakcináció tempójának további növekedése miatt haramarosan vissza lehet vonni a járványügyi korlátozásokat - jelentette ki Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az orosz egészségügyi tárca pénteki vezetőségi tanácskozásán.

"A vakcináció mértéke egyre nő, és ez nagyon jó. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy azon gondolkodjunk, hogy a nagyon közeli jövőben megszűnjenek a korlátozások" - mondta Golikova.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügyben körültekintően kell dönteni, és nem szabad kockáztatni a védekezésben komoly erőfeszítéssel elért eredményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy április és május járványügyi szempontból mindig nehéz hónapnak számított, és az új koronavírus súlyosbíthatja az egyéb betegségek miatt kialakuló helyzetet.

Korábban Golikova azt mondta, hogy a kollektív immunitás július-augusztusra alakulhat ki Oroszországban, de a vakcináció felgyorsulása esetén akár előbb is. Oroszországban január 18-án kezdődött meg a lakosság általános oltása. Ehhez legfőképpen a Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputnyik V vakcinát használják fel, de bevonták a később engedélyezett, a Vektor Központ által gyártott EpiVacCoronát és a Csumakov Intézet Covivaxát is.

Az orosz operatív törzs által pénteken közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8995-tel 4 684 209-re emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 268 796-ra csökkent, a halálos áldozatoké 397-tel 104 795-re, a felépülteké pedig 9109-cel 4 310 557-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 125,1 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 377 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 509 450 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!