Koronavírus - Rekordmélységben a brit gyáripar aktivitási mérőszámai

Koronavírus, 2020.05.01

A pénteken ismertetett friss adatok szerint rekordmélységbe zuhantak áprilisban a brit feldolgozószektor aktivitásának mérőszámai az új koronavírus okozta járvány átszűrődő hatásai miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban soha nem mért alacsony szintre, 32,6-ra esett a márciusban kimutatott 47,8-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának csökkenését jelzik.

Ennek alapján a márciusi gyáripari index is már visszaesést mutatott, de a 32,6-os áprilisi feldolgozóipari BMI-mutató az ágazat aktivitásának összeomlásszerű zuhanására vall.

A felméréshez fűzött elemzésében az IHS Markit hangsúlyozza, hogy az egyes részindexek közül a brit feldolgozóipar kibocsátási értékét, az új megrendelések értékét és a foglalkoztatást mérő jelzőszámok soha nem zuhantak olyan ütemben a BMI-adatok közlésének 28 évvel ezelőtti kezdete óta, mint most.

Mindemellett az ellátási oldal is súlyosan megszenvedi a járvány hatásait: a felmérés szerint a jelenlegi átlagos beszállítói késések szintén példátlanok a BMI-felmérések eddigi 28 éves történetében.

A ház hangsúlyozza, hogy a nemzetközi áruforgalmat a légi és a tengeri teherszállítás késedelmei, valamint határellenőrzési problémák akadályozzák, a járvány miatt kialakult munkaerőhiány pedig gyakran a részegységtermelést is korlátozza.

A koronavírus okozta járvány miatt más nagy londoni házak is a globális áruforgalom meredek idei zuhanását valószínűsítik.

Az egyik tekintélyes londoni elemzőműhely, az Oxford Economics új prognózisában közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy a feldolgozóipari termékek kereskedelmének értéke 2020 egészében - a különböző lehetséges makrogazdasági forgatókönyvektől függően - 8-15 százalékkal eshet vissza éves összevetésben.

A ház szerint ennek előjeleként máris drámai mértékben zuhannak a globális áruszállítási aktivitás jelzőszámai: az amerikai és a kínai kikötők konténerforgalma márciusban 25 százalékkal esett a tavalyi azonos hónaphoz mérve, a globális légi teherszállítás pedig 17 százalékkal csökkent éves összehasonlításban abban a hónapban.

Az Oxford Economics elemzői kiemelik, hogy a légi teherfuvarozás rövidebb távon, március eleje és vége között 30 százalékkal zuhant.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics előrejelzése szerint ebben a környezetben a brit gazdaság egészének teljesítménye is várhatóan drámai mértékben zuhan.

A ház jelenlegi prognózisa az, hogy a brit hazai össztermék (GDP) csak áprilisban, vagyis egyetlen havi összevetésben 20 százalékhoz közeli ütemben esett.

A Capital Economics szerint a BMI-mutatók alátámasztják a cég azon várakozását, hogy a brit GDP-érték még 2022 végén is 5 százalékkal alacsonyabb lesz annál a szintnél, amelyet a Covid-19 járvány nélkül a brit gazdaság addigra elérhetett volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!