Koronavírus - Román egészségügyi miniszter: nem nőttek az esetszámok a múlt héthez képest

Koronavírus, 2022.08.03

Romániában az utóbbi két napon diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma nem magasabb az elmúlt hét azonos napjaihoz képest, és ez így marad a következő hétig, akkor megállapítható, hogy elérte tetőzést a járvány hatodik hulláma - jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen.

A tárcavezető rámutatott: a keddi 11 696 új eset néhány százzal elmarad a múlt keddi több mint 12 ezertől, és a szerdai 9100-as esetszám is több százzal kisebb a múlt szerdainál. A hatodik járványhullám felívelő szakaszában, július elején hetente megduplázódtak az esetszámok, múlt héten azonban már csak 32 százalékkal emelkedett a fertőzöttek száma az előző hetihez képest.

A halálesetek egyhetes mozgóátlaga megkétszereződött az utóbbi héten, most már a napi 23 haláleset számít átlagosnak, de az áldozatok száma tovább növekszik: kedden 38, szerdán 40 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok.

A Covid-19-ben szenvedők számára elkülöníthető kórházi kapacitások 17, az intenzív terápiás helyek 15 százaléka foglalt - tájékoztatta a tárcavezető a kormány tagjait.

Rafila szerint folyamatosan fejlesztik a Covid-központba szervezett járóbeteg-ellátást is, és pótolják a felhasznált antivirális gyógyszereket.

A miniszter szerint Romániában októberben szerveznek újabb oltási kampányt, amikor majd a jelenleg terjedő kórokozók - az omikron BA4-es és BA5-ös alvariánsai - ellen is hatásos vakcinák is rendelkezésre állnak. Romániában az átoltottsági szint nem éri el a 45 százalékot a beoltható (5 év feletti) lakosság körében. Jelenleg naponta kevesebb mint százzal növekszik a beoltottak száma, a negyedik oltást pedig átlagosan 200-an kérik a 19 milliós országban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!