Koronavírus - Románia 600 ezer PCR-tesztet kap adományként Dél-Koreától

Koronavírus, 2022.05.27

Dél-Korea 600 ezer PCR-típusú koronavírus-tesztet adományoz Romániának, viszonzásképpen azokért az oltásokért, amelyeket a bukaresti kormánytól kapott - közölte pénteken a G4Media.ro hírportál.

Románia mintegy kétmillió adag - a Pfizer és Moderna által gyártott - koronavírus elleni vakcinát adományozott, illetve adott el Dél-Koreának tavaly, amikor az ázsiai ország oltóanyag-hiánnyal küzdött. Szöul egészségügyi felszereléseket ígért cserében. A koronavírus-világjárvány kezdeti időszakában Bukarest 16 millió dollár értékben vásárolt valós idejű PCR-teszteket Dél-Koreából.

Bár a járványgörbe továbbra is lefele tart az országban és Románia már március elején feloldotta az összes járványügyi korlátozó intézkedést, a kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a koronavírus-járványra és készül a betegség esetleges visszatérésére. Ennek jegyében a héten határozatot fogadott el a koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi személyzetnek járó bérpótlékokról.

A fertőzöttek szállításában, tesztelésében, diagnosztizálásában, vizsgálatában és kezelésében részt vevő orvosok, ápolók és a kisegítő személyzet munkáját a kormányhatározat kiemelten veszélyes tevékenységnek minősíti, amiért alapbérük 55-től 85 százalékig terjedő pótlékra jogosultak.

Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma viszonylag egyenletes ütemben, heti 25 százalékkal csökken. Az egészségügyi minisztérium pénteki közleménye szerint az utolsó 24 órában 427 új fertőzést azonosítottak, ez nagyjából megfelel az utóbbi két hét átlagának, de vasárnap, amikor kevesebb tesztet értékeltek ki, a kétszázat sem érte el a napi esetszám.

Az utóbbi héten 32 áldozatot követelt a járvány, a napi átlag tehát 5 alá csökkent.

Jelenleg 568 koronavírusos beteget kezelnek a romániai kórházakban, csaknem 20 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Jóval nagyobb arányban, 35 százalékkal csökkent a súlyos betegek száma: jelenleg 81 koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, közülük 68 (84 százalékuk) nincs beoltva.

Az oltási programról közzétett legfrissebb adatok szerint a május 16-tól 22-ig tartó héten valamivel több, mint 6000, koronavírus elleni vakcinát adtak be Romániában: 629-en az első, 910-en a második, 2239-en a harmadik, 2296-an pedig a negyedik adagért jelentkeztek.

A 19,3 milliós országban 8 millió 128 ezer ember, a beoltható - 5 év feletti - lakosság 44,86 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát a koronavírus ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!