Koronavírus - Romániában a települések csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet az iskolába

Koronavírus, 2021.05.04

Romániában a koronavírus-járvány miatt egyhónaposra bővített tavaszi szünet után szerdán nyitnak az iskolák: a települések csaknem kétharmadában minden diák visszatérhet a padokba, egyharmadában pedig csak az alsó tagozatos és a záróvizsgákra készülő diákok vehetnek részt személyesen az órákon.

A bukaresti oktatási minisztérium kedden tette közzé az ország 3181 településének járványügyi besorolását. Ennek értelmében 2057 település a korlátozások nélküli "zöld zónához" tartozik, ugyanis az utóbbi két hétben nem érte el az egy ezreléket az újonnan diagnosztizált fertőzötteknek a lakossághoz viszonyított aránya.

A többi 1124 település a "sárga zónában" található, amelyben az (1-4. osztályos) alsó tagozat, illetve a záróvizsgákra készülő 8. és 12. osztályok tanulói látogathatják az órákat, a többiek maradnak az online oktatásnál. Ebbe a kategóriába tartozik Bukarest és a 41 megyeszékhely többsége - Botosani, Karánsebes, Targoviste, Zsílvásárhely, Csíkszereda, Nagybánya, Szatmárnémeti, Suceava és Vaslui kivételével.

A jelenlegi szabályozás szerint a közoktatásban nincs már "vörös zóna", a végzősök a fertőzési rátától függetlenül bejárhatnak az iskolába. Úgyszintén engedélyezik az óralátogatást valamennyi speciális oktatást igénylő (fogyatékkal élő) tanuló számára, illetve a pótórák szervezését azoknak a diákoknak, akik lemaradtak a tananyaggal az online oktatás során.

A tanintézményeket csak a karantén alá helyezett térségekben kellene bezárni, de múlt hét óta az utolsó romániai településeken is feloldották a vesztegzárt.

A települések járványügyi besorolását hetente frissítik, így a fertőzési ráta függvényében változik, hogy hol mehetnek iskolába, és hol folytatják távoktatási rendszerben a tanévet a diákok.

Romániában a koronavírus-járvány harmadik hullámát a meghosszabbított tavaszi szünet idején sikerült megfékezni. Az országban idén a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április 2-ától május 4-éig tartott a vakáció.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!