Koronavírus - Romániában csökken az új esetek, de még mindig nő a halálozások száma

Koronavírus, 2021.04.15

Romániában két hete folyamatosan csökken az újonnan azonosított koronavírus-fertőzések kéthetes mozgóátlaga, de a Covid-kórházak intenzív osztályai telítettek és a járvánnyal összefüggő elhalálozások átlaga továbbra is emelkedő tendenciát mutat.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 3852 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami 17 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Maga a kéthetes mozgóátlag és az ismert aktív esetek száma is csökkenőben van április elseje óta .

A fertőzések ütemének lassulása ellenére nem enyhült számottevően az egészségügyi ellátásra nehezedő nyomás. Az április 5-én feljegyzett 14 ezer fölötti csúcsról 13 ezerre csökkent a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig ötödik napja 1500 fölött stagnál és feltehetően csak azért nem emelkedik, mert ott, ahol szükség lenne rá, nincs több üres ágy, a válságos állapotban lévő betegek pedig sokszor órákig várnak a betegfelvételi osztályon, vagy éppenséggel a mentőautóban, amíg felszabadul számukra egy hely.

A GCS csütörtöki jelentésében 195 újabb haláleset szerepel, ami több mint 30 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány eddig 25 800 áldozatot követelt a húszmilliós lakosságú Romániában, a koronavírus-fertőzésnek tulajdonított halálesetek átlagos száma pedig március 3-a óta folyamatosan emelkedik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!